Zo’n jaar in cijfers
Te fietsen | week 52

De statistieken voor dit jaar liggen wel zo ongeveer vast, met minder dan nog een week aan december. Veel kan daar in 2016 niet meer aan veranderen. En tegelijk valt op dat de patronen zelfs al enige jaren redelijk vast liggen.

Ik fiets in totaal dus weer ergens tussen de 12.000 en 15.000 kilometer — het ritme dat ik elke drie jaar in afstand de evenaar éen keer rondrijdt werd niet gewijzigd. Zo’n jaartotaal komt alleen veel meer door toeval tot stand, dan door geldingsdrang, of toewijding. Veel lees ik daar niet aan af.

De langste dagafstand was 250 kilometer. En die kostten me minder dan tien uur aan pure zadeltijd. Wat mede aangeeft dat ik die dag waarschijnlijk veel te snel startte; want na 160 kilometer kwam er een duidelijke inzinking; waarmee ook het gemiddelde nogal kelderde.

Misschien dat daardoor die 160 kilometer — de Imperial Century — dit jaar een duidelijke favoriet was voor een dagje buitenspelen. Op de goede momenten — waarbij vooral het weer van belang is — kostten die iets van zes uur in het zadel. Op de slechtste dagen duurde zo’n rit meer dan zeven uur. Maar dan nog is dat minder dan een hele werkdag op de fiets. Waarmee zo’n dag niet helemaal wordt weggegooid. Eenmaal thuis heb ik nog wat aan de overgebleven uren.

Geef ik wel toe dat het nut had om eens 250 kilometer te rijden, en toen een flinke inzinking te krijgen. Langeafstandsfietsen is allereerst een geestelijke inspanning; barrières slechten hoort daarbij.

Fietsmaand met de meeste kilometer was september, met 1657. Mede omdat ik in augustus twee dagen minder in het zadel zat. Laagste maandtotaal was er in januari; met 699 km; vooral omdat die maand begon met vijf dagen ijzel op de weg.

In januari waren er ook negen dagen waarop ik geen meter fietste. In november en december elk zeven.

De vouwfiets, die er begin dit jaar kwam, legde dit jaar 1077 kilometer af — met mij er op fietsend tenminste; want het aantal kilometers afgelegd in treincoupés en kofferbakken ligt aanzienlijk hoger. De meeste ritjes op de vouwer waren minder dan zes kilometer in lengte. De aanschaf vulde een duidelijke niche.


[x]#12861 fan maandag 26 december 2016 @ 13:20:01