Augustus
Te fietsen | week 33

Het ruikt alweer herfstig soms. Wat vast komt omdat deze zomer aan de natte kant is hier, en het niet zelden stevig waait.

Dit is de tijd van het jaar ook waarin er elke week ineens een half uur minder daglicht is dan een week eerder. Opmaat naar de periode waarin het voor het grootste gedeelte van de dag donker blijft. Een maand nog, dan breekt ook die tijd weer aan.

Dus krijgen de fietsen die dat nodig hebben in deze tijd een winterbeurt. Voorbereiding loont in deze. Niets vervelender dan een fiets te moeten pakken met een klein mankement.

’s Winters rijd ik doorgaans andere fietsen dan ’s zomers — daarvan zijn de banden breder en stugger, en minder gauw lek, en ze hebben permanent licht. En er is me gebleken dat deze niet per se meer onderhoud vragen dan mijn zomerfietsen; ondanks dat ze in beroerder omstandigheden worden gebruikt.

Meest voorkomende slijtage komt gewoon door het gebruik. Een ketting rekt. Banden worden kaal. Remblokjes remmen zichzelf weg.

Fietsen lijden dan ook het meest van niet-fietsen. Van als ze dagen buiten staan, in vocht en kou. Van als de bewegende delen onbeweeglijk blijven.

De mijne staan vrijwel altijd onderdak. In de hal in huis desnoods, als ze even goed moeten drogen.

Neemt niet weg dat de meeste fietsen van mij eerdere eigenaars hadden, en die niet altijd even goed voor hun eigendommen hebben gezorgd. Dus moest er weleens een onderdeel vernieuwd worden dat toch niet nog een winter verder mee zou gaan.

En het vervangen van een trapas zal nooit een lievelingswerkje worden van mij. Bij deze brak bovendien de plastic cup af, waardoor het nog een heel gepruts was ook om het ding te verwijderen zonder de schroefdraad in het bracket te beschadigen.

Maar ja, een nieuwe trapas heeft nieuwe lagers, en nog weer een betere bescherming tegen de weersinvloeden van buiten.

Hoop je.


[x]#13241 fan zondag 20 augustus 2017 @ 13:45:14