September
Te fietsen | week 36

De afgelopen jaren was september steeds de beste fietsmaand van het jaar, met doorgaans stabiel en rustig weer, en alom stille wegen. Is er alleen wel het gegeven dat de avonden plots snel korter worden. Vandaag was er alweer 28 minuten minder daglicht dan maandag een week terug.

En ergens rond de 21e deze maand is het ineens alweer langer donker dan het licht blijft overdag.

Maar, de bomen hebben bijvoorbeeld vrijwel al hun bladeren nog, wat altijd scheelt als er wind staat.

Het fietsjaar 2017 bracht alleen niet de typisch zomerse verschijnselen waaraan ik zo gewoon was geraakt. Wat vast komt doordat ik mijn ritjes ineens vooral in de avonden ben gaan rijden.

Normaal was het eerste teken dat de zomer er aan kwam in een jaar dat ik ergens moest wachten voor een brug die dan tergend traag open ging om wat bootjesvolk te gerieven. Bijwerking van mijn keuze om aan de rand van het Friese merengebied te gaan wonen. Er is vrij veel water daar, waarop mensen dan willen gaan varen. Dat begint al in het weekend van Pasen.

Ik heb nog geen open brug gezien dit jaar.

Evenmin is het me overkomen dat ik ergens in het midden van niets wachten moest bij een touw over de weg, dat daar even gespannen was door een boer die zo zijn koeien naar een plaats leiden kan om ze te melken.

Belangrijk op het moment is vooral dat ik er aan denk dat met het vallen van de avond de temperatuur nogal snel kan dalen. Wat me daarmee verplicht om warme kleding mee te nemen. Ook wordt het dragen van sandalen me al gauw te koud als de temperatuur onder de 14° is gezakt.


[x]#13259 fan maandag 4 september 2017 @ 13:20:36