Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | in delen
Robert M. Pirsig

Tijd om weer eens wat boeken te gaan lezen waar ik eigenlijk tegen aan hik. Om mijzelf huiswerk te geven, op een manier die dragelijk is, door de leeslast per week te beperken tot een tal pagina’s dat makkelijk behapbaar blijft.

Eén van de boeken die ik nodig herlezen moest, is Robert Pirsing’s Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Omdat ik daar bij eerste lezing in de jaren tachtig lang alles niet van begreep, en toch onder de indruk was — maar misschien wel daarom.

Sindsdien kwamen er nogal wat meer boeken op mijn pad over filosofie, en heb ik mij zelfs bezondigd aan colleges in de wijsbegeerte. Waarop er van de weeromstuit nogal een weerzin groeide tegen filosofen en hun neiging om hun ideeën over de werkelijkheid heen te projecteren en die daarmee dan te vervangen.

En toch blijven de quotes uit Pirsig’s Zen die ik zo af en toe tegenkom online mijn nieuwsgierigheid prikkelen.

Quality . . . you know what it is, yet you don’t know what it is. But that’s self-contradictory. But some things are better than others, that is, they have more quality. But when you try to say what the quality is, apart from the things that have it, it all goes poof! There’s nothing to talk about. But if you can’t say what Quality is, how do you know what it is, or how do you know that it even exists? If no one knows what it is, then for all practical purposes it doesn’t exist at all. But for all practical purposes it really does exist.

zen and the art of motorcycle maintenance


[x]#13264 fan maandag 4 september 2017 @ 13:39:39

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | Part III  Robert M. Pirsig09/2017
 • Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | Part II  Robert M. Pirsig09/2017
 • Patina  Te fietsen | week 3709/2017
 • Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | Part I  Robert Pirsig09/2017
 • Duddy & Augie | een verwarring  Richler vs Bellow04/2015
 • Stiller | in etappes  Max Frisch03/2015
 • The Histories | in negen afleveringen  Herodotos01/2015
 • De man die… | The Man Who…  een tijdelijk experiment02/2014
 • Intuition Pumps  Daniel C. Dennett12/2013
 • Lucky Luke | week 01  Morris & Goscinny06/2013

 • © eamelje.net 2001-2017. Alle rechten voorbehouden

  eamelje sels

  XHTML: In bytsje HTML is tastien: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>