Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | Part I
Robert M. Pirsig

Op welke motor maakte de hoofdpersoon in dit boek die tocht door de VS precies met zijn zoon achterop? Verleidelijk is het om aan te nemen dat een reis die schrijver Robert Pirsig in 1968 maakte model stond voor de trip in de roman. En Pirsig reed indertijd op een Honda CB77 Super Hawk van 305 cc — een motorfiets die hij zelfs tot zijn dood onlangs in bezit zou houden.

In het boek worden alleen merk noch type genoemd. Wel gaat het er in het eerste deel van de roman al tamelijk uitvoerig over wat de berijder onderweg allemaal aan onderhoud te verrichten had.

Eén dagtrip op een hete dag, en de ketting liep al volkomen droog.

Was de achterband ook te kaal om daar al te hard mee te kunnen rijden in de hitte.

En dan draait het hele boek er natuurlijk om dat die motorrijder begrijpt wat hij doen moet om die luchtgekoelde motorfiets op de weg te houden. Ook al omdat het een paar jaar daarvoor, toen zijn zoon amper acht was, een keer misging op reis, en ze met motor en al in een noodweer strandden.

Pirsig zette het bewustzijn van zijn hoofdpersoon over het juiste gebruik van technologie meteen al af tegen de onverschilligheid van de meeste mensen over dit onderwerp; in dit geval van zijn mannelijke metgezel John op de tocht, die gewoon een dure BMW motorfiets had gekocht — de BMW R60/2 (a) — en die simpelweg op de goede reputatie van het merk vertrouwde dat er geen mechanische problemen zouden ontstaan onderweg.

Doordat Zen and the Art of Motorcycle Maintencance inmiddels een klassieker is, staat er online nogal wat materiaal over Pirsig’s eigen reis, met die Honda Super Hawk. Daaronder zijn dan ook foto’s van zijn metgezellen John en Sylvia Sutherland. En ik heb er nu vreemd genoeg spijt van gezien te hebben hoe zijn reisgenoten er indertijd uit zagen. Terwijl ik die foto van Pirsig met zijn zoon Chris achterop nu juist vind toevoegen aan het boek.

Die man mag er zo uitzien. Zijn metgezellen hadden misschien nog strakker Duits moeten lijken. Of als politie-agenten misschien — want mijn eerste associatie met oude BMW-motorfietsen is toch dat de politie daar op reed.


[x]#13270 fan zondag 10 september 2017 @ 23:23:23