In the Dutch Mountains
Te fietsen | week 38

Leeuwarden had de aloude Drachtsterbrug vervangen door een aquaduct, en dat moest ik zien. Ook al omdat de aanleg van dit nieuwe kunstwerk zo lang had geduurd. De bouw had slechts enkele jaren vertraging opgelopen.

Voornaamste reden om even te kijken, was overigens wel omdat ik weten wilde of dat aquaduct nog een beetje een leuke nieuwe helling opleverde, voor mij als fietser. Want eigenlijk zijn er veel snellere en gemakkelijker routes om in het centrum van Leeuwarden te komen. Zelfs voor alle bouwwerkzaamheden begonnen, en er omleidingsroutes kwamen, ging ik al vrijwel nooit over de inmiddels bijna gesloopte Drachtsterbrug. Die was om.

Maar een paar jaar terug werd er in de autoweg Leeuwarden-Drachten een ander kunstwerk aangelegd, het Aquaduct Langdeel. En ook al gaat het fietspad daar eerst door, en er dan nog eens overheen, een nieuwe mogelijkheid diende zich ineens aan aan om vlot in de Friese hoofdstad te kunnen komen.

Ware het niet dat een fietser ook zeker zes kilometer over kaarsrechte wegen rijden moet in boomloos polderland om van dat Aquaduct Langdeel gebruik te kunnen maken. Is de straf er op de heenweg niet, van het fietsen in te veel wind op de open vlakte, dan komt die op de terugreis wel.

Sommige fietsers noemen die eeuwige tegenwind onze bergen.

Ik waardeer bergen toch iets meer, omdat bergop het uitzicht tenminste nog weleens verandert. Bij tegenwind hier verschuiven de coulissen juist nog minder snel.

Dus reed ik toch eens einden door de open vlakte om via het ene aquaduct het nieuwe aquaduct te bezichtigen. En daar was ik heel vlot beneden. Direct alleen met de vraag toch al of dat kleine stukje op gratis hoge snelheid nu alle extra inspanning tot dan wel waard was geweest.


[x]#13299 fan donderdag 21 september 2017 @ 14:51:00