Zen and the Art of Motorcycle Maintenance | Part III
Robert M. Pirsig

Het derde deel in deze roman sleepte te lang aan. Voor het eerst had het plan nut om niet meer dan éen boekdeel te willen lezen per week. Opdat de inhoud goed zou kunnen bezinken.

Want, ik heb het boek in bepaalde opzichten overschat. De voornaamste moeilijkheden die Pirsig mij als tiener presenteerde zijn inmiddels geen problemen meer bij het lezen. Hij hoeft mij geen inleiding te geven in de filosofie. Dat vak heb ik bestudeerd, om er zelfs menig tentamen over af te leggen. Dus is het inmiddels met regelmaat zelfs vervelend om nogal elementaire zaken uitgelegd te krijgen.

Misschien deed ik op de universiteit de zoektocht wel over, deels, die Pirsig beschrijft in zijn roman. Geïnspireerd zelfs door dit boek.

In het derde boekdeel trekt de hoofdpersoon met zoon Chris de bergen in, om een dag of wat te wandelen. Eenmaal terug in de bewoonde wereld trekken ze verder naar het westen op de motor. Alleen zat daar het verhaal niet in. Het hoofdverhaal is in dit deel vooral de poging van een man om hardop denkend te reconstrueren hoe gek hij eerder eigenlijk was — omdat hij ooit gedwongen opgenomen is geweest, en toen elektroshocks kreeg die zijn geheugen deels hebben gewist.

En die reconstructie is dus allereerst een poging om weer te geven waar de hoofdpersoon in dat eerdere bestaan naar keek, in de geschiedenis van de filosofie.


[x]#13305 fan zondag 24 september 2017 @ 23:23:23