Lila | Part 2
Robert M. Pirsig

Het tweede boekdeel van de drie in Lila leek me typisch zo’n tussenstuk in een roman — in ruim honderd pagina’s gebeurt er niets waardoor de grote verhaallijn aan het einde ineens wezenlijk anders is geworden dan aan het begin.

Phaedrus en Lila zijn in New York, en krijgen al gauw woorden, waarop hun paden zich scheiden. En terwijl zij haar portemonnee kwijtraakt, en de pillen in haar tas, waarop haar weinig anders rest dan dolen, in de hoop de boot weer terug te kunnen vinden, doet hij ondertussen zaken.

Zijn uitgever heeft een lading post voor hem verzameld, en later, in zijn hotel, ontmoet hij Robert Redford; om over de filmrechten te praten op Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Dat onmogelijk te verfilmen boek. Hollywood kan nu eenmaal niets met boeken over zoiets onnozels als ideeën, toch is Redford lang de eerste niet die naar zijn gading dingt.

Het gesprek met Redford dwingt hem daarna om te reflecteren op zijn eigen verleden, en op de kwaliteiten die er speelden in die tijd. Wat het boek wel vult, maar toch enkel backstory brengt.

En ik merkte op wel blij te zijn even honderd pagina’s te hebben gelezen zonder al te veel filosofie — want uiteindelijk interesseert me dat aspect van Pirsig’s romans me niet zo veel meer. Die filosofie is me te veel watertrappen, en gaat me te weinig richting nieuw wereldrecord op de vrije slag.

[ Lees al mijn gedachten over Lila van Robert Pirsig hier ]


[x]#13396 fan vrijdag 27 oktober 2017 @ 14:16:29