Ketelbrug, windkracht 6
Te fietsen | week 42

Achthonderd meter lang is de Ketelbrug volgens de bronnen online. Alleen klopt dat getal gevoelsmatig niet. Misschien dat het bruggedeelte achthonderd meter aan water overspant, dan nog is er eerst een aanloopje nodig om op de brug te komen. De helling begint al zoveel eerder.

En zaterdag zag mij de Ketelbrug beklimmen op de fiets, tegen een windkracht in van 6 Beaufort.

Dat mag dan nog niet eens storm heten. Alleen voelde dit wel zo daar.

Want gelukkig zijn de balustrades hoog op de Ketelbrug. De uitschieters in de windvlagen tussendoor kregen nooit onbeheersbaar veel grip op mij. Toch waren ze nogal merkbaar. Mijn stuur sloeg er weleens een paar millimeter van uit, hoe stevig ik dat ook vast had.

Laat de helling die ik beklom eens een kilometer aan lengte hebben gehad. Volgens mijn tellertje daalde mijn snelheid op dat stuk tot net boven de 12 km/uur. Dus kostte het moeilijke gedeelte van de brug me zo al vijf minuten.

Gelukkig reed ik op een fiets met versnellingen. Gelukkig kon ik nog zo ver terug schakelen dat het fietsen niet eens onredelijk moeilijk was. En toch duurden ze erg lang, die vijf minuten klimmen. Misschien omdat de omstandigheden me extra alert maakten, waardoor ik alles wel bewust waarnemen moest. Misschien omdat die inspanning daar naar Nederlandse begrippen toch wel overdreven groot was.

Speelde vanzelfsprekend ook mee dat ik de ellende over mezelf had afgeroepen. Denkende dat de voorspelde storm pas in de avond komen zou.

Op de weg terug, veel later, reed ik dezelfde helling af met een top van 48 km/uur. De windkracht was inmiddels aangewakkerd tot 7 Beaufort. En hoewel de rijdsnelheid een paar tellen vreugde bracht, was er ook daarbij het treurige besef hoezeer de wind des fietsers vijand blijft.

Er waren ook nergens anderen onderweg op hun fiets.


[x]#13405 fan dinsdag 31 oktober 2017 @ 12:12:08