Homo Deus | Part II
Yuval Noah Harari

Ook het tweede van de drie boekdelen gebruikt Harari nog altijd als aanloopje. Aan het einde is hij in 2016 aangekomen. Pas. De ruim honderd pagina’s van Part II zijn dan onder meer gebruikt om de grote verhalen aan te geven waarvan de mensheid zich bediend heeft — en blijven daarmee klinkklare cultuurkritiek.

Religie biedt vanzelfsprekend éen zo’n verhaal. Alleen komen religies met het probleem dat hun waarheden kunnen verstenen tot dogma’s, waardoor ze geen antwoorden meer bieden als de tijden veranderen.

Religie gedijde ook het best als er niets veranderde. Wat heel lang zo was.

Voor Harari is de meest fundamentele verandering die de mensheid heeft doorgemaakt, pak hem beet de afgelopen vijfhonderd jaar, dat er een moment kwam dat ging lonen om over de toekomst na te denken. Om die toekomst daarop mede vorm te helpen geven.

Toen de mensheid nog dagelijks streed om in leven te blijven, was er mentaal helemaal geen ruimte om vooruit te kijken.

Wat de schrijver doet in Part II is weinig anders dan het verhaal opnieuw vertellen dat hij in Sapiens ook al bood, alleen dan net éen slagje abstracter. In dat eerdere boek gaat er bijvoorbeeld veel aandacht uit naar de betekenis van de Nederlanden als financier voor van alles; en de methoden die daartoe ontwikkeld werden; de redenen achter het economische succes van de Gouden Eeuw die vervolgens zo massaal gekopieerd zijn. In Homo Deus laat hij deze plaatsbepaling na, en legt hij er enkel nadruk op welke structurele verschuivingen er mogelijk werden toen mensen ineens de wilde plannen en ideeën van andere mensen durfden te financieren.

En dat blijft dus mijn immense probleem met dit boek. Ik moet inmiddels allang op de pagina’s beland zijn die me nog onbekend hoorden te zijn — bij de eerste poging lukte het me niet deze uitgave uit te lezen. Alleen las ik tot nu toe nog altijd niets nieuws…

Een triest besef is dat, met nog slechts honderd bladzijden te gaan.

[ lees al mijn gedachten over Homo Deus van Harari hier ]


[x]#13480 fan maandag 27 november 2017 @ 07:00:00