Zand
Te fietsen | week 51

Van november is me inmiddels duidelijk dat het de maand is met de allervieste wegen.

Er zit dan nog blad aan de boom, dat in deze weken op de grond gaat vallen. Om daar vast te kleven aan het wegdek, door het vocht, en tot smots te worden gereden.

De landbouwers doen hun laatste slag op het al drassiger wordende land, om alle verzamelde modder vervolgens op de verharde weg van hun wielen te rijden.

En de zon verliest de kracht om een eenmaal natte weg op te laten drogen. Dat vooral.

Het blad op de weg verdwijnt vervolgens bijna vanzelf weer. Nederland veegt. Veel van het zand blijft raadselachtig genoeg wel achter. Al kan dat, toegegeven, best niet heel zichtbaar op het wegdek liggen, half opgelost in wat er telkens aan neerslag viel.

Dus rees bij mij de vraag: hoe lang duurt die nare zanderige fase eigenlijk? Hoe lang liggen de wegen en paden er zo verschrikkelijk vies bij elk jaar?

De hele winter lang, tot de zon de kracht weer heeft om de wegen te drogen, en los zand kan verstuiven?

Laat me daarover hier dan toch eens aantekening maken.

Dit zijn in elk geval de maanden waarop je op je snelste fietsjes zou moeten fietsen, om zo snel als kan uit het beroerde weer te zijn. Want het is altijd te koud, te winderig, te klam, of te nat. Maar paradoxaal genoeg valt de keuze telkens toch een fiets met een wat stuggere en bredere band. Bijvoorbeeld.

Alleen al omdat het zo’n smeerboel geeft om een lekke band te krijgen in deze tijd van het jaar, want het zand zit overal als je dan snel even onderweg probeert een binnenband te verwisselen. Helemaal als je daarbij op een fiets met een naafversnelling reed, om al te grote slijtage aan de ketting te voorkomen.


[x]#13567 fan woensdag 27 december 2017 @ 13:21:49