Ein kleines Kompliment
Te fietsen | week 52

Er kwam me een auto tegemoet met nogal felle mistlampen aan. En die lichten schenen naar mij, op het dubbele fietspad aan zijn kant van de weg. Nu was het niet donker, noch mistig, dus was het niet nodig om mij te verblinden. Zoals ik de chauffeur ook hardop liet weten.

Waarop deze zijn lampen uitdeed.

Mijn hartgrondige verwensing was dus gehoord.

En dat verandert ineens iets. Want ik had me de laatste jaren de gewoonte aangewend om foutief verkeersgedrag van automobilisten luidkeels vanaf mijn fietsje te becommentariëren. Onwetend dat zij me daarbij zouden kunnen verstaan.

Al is becommentariëren een wat te nette uitdrukking voor het krijten van een lettergreep of wat.

‘Lul’ is dan namelijk mijn favoriete woord.

‘Klootzak’ is zelfs een nog lekkerder scheldwoord, alleen ontbreekt doorgaans de tijd om me die kwalificatie te herinneren, laat staan om dat woord dan nog helemaal uit te spreken.

Merk wel op dat ik mijn constatering over andermans rijgedrag weliswaar luidkeels plaats, maar dat daar meestal geen agressie meer achter zit. Dat automobilisten te makkelijk denken dat ze er nog wel voor langs kunnen, bijvoorbeeld, en mijn snelheid daarbij verkeerd inschatten, is een gegeven. Druk kan ik me daar niet meer over maken. Dat ik anticipeer op de idiotie van een ander is al een instinct geworden. Moest ook wel, om op straat te overleven.

Wel dienen zulke fouten benoemd te blijven worden.

Maar nu ik dus weet dat mijn stem doordringt tot in stalen cocon van al die zo asociale medeweggebruikers wordt het misschien nodig om mijn aanpak te veranderen. Voor zover een ingesleten reactie nog te veranderen is. Ook heb ik nog niet die ene klank gevonden dat het perfecte sarcastisch uitgesproken complimentje zou kunnen zijn.

‘Goed zo!’ is waarschijnlijk toch net éen lettergreep te veel.

Sarcastisch applaus geven lukt al evenmin, met mijn handen hard geplooid om de remgrepen; om niet op zo’n auto te botsen.

‘Fijn!’ zou nog een mogelijkheid kunnen zijn — alleen mist ‘fijn!’ echt lekker knallende medeklinkers.


[x]#13574 fan vrijdag 29 december 2017 @ 12:53:13