A Visit From the Goon Squad | chapters 4,5,6
Jennifer Egan

Nog altijd is het idee meer een verhalenbundel te lezen dan een roman. Zelfs al komt in ieder nieuw hoofdstuk minstens éen personage voor dat al bekend is van daarvoor.

Jennifer Egan doet namelijk telkens net iets anders, van hoofdstuk naar hoofdstuk. Maar wat vooral ontbreekt, is een rode draad; ik mis een groter overkoepelend iets dat het hele boek zou kunnen dragen.

Het idee dat het vooral de personages zijn die deze verhalen dragen, is me namelijk te triest voor woorden. Ik vind het allemaal niet bijster interessante Amerikanen. Er zijn er ook veel te veel van.

In de hoofdstukken 3, 4, en 5 is bijvoorbeeld de platenproducer Lou een nogal opvallend personage, en dat dan door zijn mateloze egoïsme.

Gaat hij dan wel weer dood, in hoofdstuk 5.

Het vierde hoofdstuk, ‘Safari’, was tot nu toe het beste uit het boek — vooral omdat Jennifer Egan daarin niet slechts éen scene vertelt die recht van A naar B loopt. Ineens is er wat meer diepte, omdat het hoofdverhaal in dit hoofdstuk decennia terug speelt. En dat geeft de schrijver dan de gelegenheid om kort te vertellen hoe het met sommige personages verder zal gaan in hun leven.

Alleen valt daardoor dus ook op dat de hoofdstukken tot nu toe zich allemaal in ‘real time’ afspeelden. Een moment wordt daarin belangrijk gemaakt, en tergend vervelend aan dit boek tot nu toe is dat mij nog telkens onduidelijk blijft waarom.

[ lees al mijn gedachten over A Visit From the Goon Squad here ]


[x]#13637 fan vrijdag 12 januari 2018 @ 11:37:47