A Visit From the Goon Squad | chapters 7,8,9
Jennifer Egan

In hoofdstuk 7, ‘A to B’, staat de kernzin van het boek, zo lijkt me. Als de oude en verlopen muzikant Bosco de woorden uitspreekt:

Time is a goon, right? Is that not the expression?

De tijd maakt idioten van ons allemaal, zegt hij daarmee, vrij vertaald. Waarmee niet alleen de titel verklaard wordt — de lezer ziet een optocht aan idioten langskomen. Duidelijk is nu ook waarom in elk hoofdstuk wel iemand iets doms doet, dat zijn of haar leven te gronde kan richten; als dat leven in de loop der jaren al niet behoorlijk richting afgrond is gedreven.

De hoofdstukken 7 t/m 9 laten me nog meer dan voorheen overhellen naar de overtuiging dat A Visit From the Goon Squad een verhalenbundel is, en daarmee geen roman. Het trucje dat personages uit het ene hoofdstuk in een ander kunnen terugkomen, lijkt me vooral een constructie achteraf. Omdat geldt dat de verschillen tussen de losse verhalen nogal groot kunnen zijn.

Jennifer Egan verandert van verhaal tot verhaal van register. Gebeurtenissen hoeven zich niet per se in het heden af te spelen. En voor een roman bevat het boek domweg te veel verschillende personages.

Voornaamste constante in de verhalen blijft dat ze over nogal trieste mensen gaan. Waarvan ik me nog altijd afvraag waarom ik nu juist over hen moest lezen. Ze interesseren me niet. En de schrijver doet niets met ze om ze ondanks al hun problemen boeiend te maken.

[ lees al mijn gedachten over A Visit From the Goon Squad here ]


[x]#13670 fan vrijdag 19 januari 2018 @ 10:58:31