A Visit From the Goon Squad | chapters 10,11,12,13
Jennifer Egan

Blijft alleen staan dat vele anderen dit wel een geweldig boek vonden, indertijd. Bovendien won A Visit From the Goon Squad meerdere prijzen. En verklaar dat dan allemaal eens.

Dat van die bekroningen verbaast me dan het minst. In jury’s zitten vaak critici. Die hebben een zekere specialiteit opgedaan in het beoordelen van éen type boek. En zulke beroepslezers kampen daardoor weleens met verveling. Een hele lijst aan enkel fictie lezen, om daaruit dan de beste te selecteren, kan behoorlijk afstompend werken. Omdat juist romans dan ineens allemaal iets van elkaar lijken te hebben.

Jennifer Egan’s boek wijkt nogal van de standaard af, doordat vrijwel alle hoofdstukken allemaal een eigen toon en perspectief hebben. Bestaat hoofdstuk 12 zelfs geheel uit de slides van een Powerpoint-presentatie. Literair gezien gewaagd.

In een reeks aan boeken met een vergelijkbare vorm valt deze uitgave absoluut op.

Ik begreep pas erg laat in het boek wat de schrijver er zoal mee wilde. Pas toen Sasha, de kleptomane uit het eerste hoofdstuk, weer als personage in het boek terug kwam, in de hoofdstukken 10, 11, 12, en 13, werd me echt duidelijk hoe Jennifer Egan de invloed wilde tonen die de tijd heeft op iemands leven.

Die late hoofdstukken spelen zich chronologisch ook telkens op heel andere momenten af.

Het slothoofstuk, ‘Pure Language’, las alleen wel als achteraf speciaal bedacht om enkele verhaallijnen dan toch nog even rond te breien.

Maar dat heroptreden van Sasha, direct en vooral indirect, maakte dan toch dat het nog even leek alsof de schrijver haar materiaal al die tijd volledig onder controle had gehad. In plaats van dat ze verhalen die er toch al lagen zo heeft herschreven dat er toch een minimum aan connectie was.

De opluchting dat er dan misschien toch een idee achter alles zat met dat boek: ik kan me voorstellen dat andere lezers die gehad zullen hebben.

Voor mij weegt veel meer door dat zestien verschillende personages een te groot aantal is om een heel boek te kunnen dragen. Als dat boek een roman wil zijn.

Boeklogje over deze uitgave volgt dra.

[ lees al mijn gedachten over A Visit From the Goon Squad here ]


[x]#13675 fan donderdag 25 januari 2018 @ 00:00:00