Januari
Te fietsen | week 05

Grauw is het woord. Grijs. Almaar bewolkt. Januari 2018 was een maand die het vrijwel zonder zichtbare zon moest doen. En er mist toch iets als je rondfietst zonder ooit je schaduw mee te zien rijden.

Zal van het geheime doel om buiten te spelen — om zo extra vitamine D aan te maken — ook wel niet veel terecht zijn gekomen.

Vaak was het niet alleen grijs, maar ook nat. Mijn lelijke waterdichte pet, met oorkleppen, maakte dat probleem weliswaar wat beter te verdragen, vervelend bleef het.

En echt vriezen deed het niet. De temperaturen bleven net in de meest oncomfortabele zône denkbaar hangen, van licht onder het vriespunt tot een graad of vijf boven nul. Omdat er dan nog behoorlijk wat vocht in de lucht kan zitten, en die klamheid het makkelijk zo veel kouder laat aanvoelen dan het is.

Ik kijk deze maanden op de buienradar ook nooit naar de pagina met de echt gemeten temperatuur. Die met de gevoelstemperatuur is op het moment veel informatiever.

Januari telde tweemaal een storm. En hoewel de tweede daarvan recordcijfers schreef, en daardoor zelfs de spoorwegen het grootste deel van de dag niet kon rijden, duurde geen van beide stormen erg lang, opvallend genoeg. Op andere momenten in het jaar wil het wel eens al dagen hard waaien voor de aangekondigde storm er eindelijk is. Dus waren de grootste weersextremen van de maand nog opvallend makkelijk te negeren.

Beste nieuws daarom: 8 uur en 47 minuten daglicht inmiddels, wat ruim een uur meer is dan eind december. En in februari worden de dagen echt snel langer.


[x]#13710 fan maandag 29 januari 2018 @ 00:00:00