Olympyske spullen
Overwegingen | week 06

Als iets je vrijwel onverschillig laat, dat anderen interesseert, en jou vroeger toch ook ergens wel, roept dit de vraag op: hoezo?

Hoe komt het bijvoorbeeld dat ik nog tot in detail weet wie er in 1984 voor Nederland deelnamen aan de Olympische Winterspelen in Sarajevo? Die het Vaderland geen enkele medaille bracht, nauwelijks verhalen opleverde, en 34 jaar geleden plaatsvonden in een land dat niet eens meer bestaat? Terwijl ik nu al gauw begin te stotteren als het er op aankomt om ook andere namen te noemen van de huidige deelnemers onder de snelschaatsers dan die van de veteranen met al meerdere titels op hun palmares.

Langebaanschaatsen komt natuurlijk met het grote nadeel van de abstractie. Deelnemers rijden hun rit met slechts éen directe tegenstander, terwijl de grootste concurrentie komt van zoiets kil mechanisch als de lopende klok.

Om zo’n sport spannend te krijgen, is vereist dat je zelf ook tijd investeert en meerdere ritten bekijkt, om zo’n rit dan goed te kunnen vergelijken met de belangrijkste die al geweest zijn.

Helpt het bovendien nogal om je helden te maken, en daarmee in hun wederwaardigheden te investeren.

Snelschaatsen is zo bezien een nogal geconstrueerd iets. En blijkbaar was mijn liefde daarvoor vroeger ook al nooit spontaan. Alleen bestond er toen nog de spanning dat mijn medevaderlanders zo zelden iets wonnen, dat elke veroverde medaille nog een gebeurtenis was.

Sinds de verregaande professionalisering van de sport, in Nederland alleen, is het inmiddels eerder bijzonder als een Nederlander eens niet wint — Sven Kramer op de 10 kilometer — dan wanneer er wel goud wordt veroverd.

Maar misschien is het allemaal nog simpeler, en houd ik er gewoon niet meer van als een evenement nogal gepusht wordt; als zou het vreselijk belangrijk zijn. Want sport is nu eenmaal vrijwel nooit belangrijk. Behalve voor de betrokken sporters, hun familie, wat sponsoren, en voor de media die advertentieruimte willen verkopen.


[x]#13765 fan zondag 11 februari 2018 @ 17:54:14