Stoffen
Te fietsen | week 07

Ooit, toen er drie winters achter elkaar een Elfstedentocht gereden kon worden, maar die van 1987 uiteindelijk niet door ging, liep een mede-atleet nog eens bevroren wangen op tijdens een hardlooptraining.

Hij droeg een bril, anders had het best mis kunnen gaan met zijn ogen. De oostenwind had kil gesneden.

En er was enerzijds bewondering voor het fanatisme van deze hardloper, om zich bij zulke beroerde omstandigheden toch buiten te wagen, en tegelijk rees er vrees voor wat ons dus ook allemaal zou kunnen overkomen tijdens een gewone avondtraining.

Een trommeltje met anekdotes op Rouleur.cc, over warm blijven tijdens het trainen in de winter vroeger, zette bij mij ook wat luiken open naar het verleden. Wat daarbij vooral verwondering opriep over hoe primitief bijvoorbeeld onze kleding nog was; ruim dertig jaar terug.

Ik heb wat afgebibberd in katoenen trainingspakken die eenmaal nat geworden nooit meer droogden.

Goed, het kleden in laagjes bestonden toen ook al wel. Maillot onder de lange broek, en schaatsen was een stuk minder koud. Maillots voor mannen bestonden er evenwel niet. Zo’n laagje erbij had ook wat gênants.

Tegenwoordig heeft elke winkel die kleding verkoopt lang thermo-ondergoed, voor een paar euro. Voor op de wintersport, zo staat daar dan bij. Want technische ontwikkeling en welvaartsgroei gingen samen op. Dus is er inmiddels alom kleding verkrijgbaar voor omstandigheden die hier nauwelijks nog voorkomen.

Niettemin, als ik nu onder winterse omstandigheden ga fietsen, dan zit daar vrijwel automatisch wel een tijdslimiet aan. Want de hedendaagse kledingtechnologie maakt het erg makkelijk om je te warm te kleden. Wat dan tot zweten leidt. En hoe snel ook zulk transpiratievocht van de huid geleid mag worden, ergens onder mijn jack blijft het toch wel degelijk vochtig. Wat het eigenlijk onmogelijk maakt om onderweg te stoppen — of het moest om een langere stop gaan ergens binnen, in de overdreven warmte.

Het is nog altijd de beweging die warm houdt.


[x]#13771 fan maandag 12 februari 2018 @ 11:56:11