Februari
Te fietsen | week 09

De beide Elfstedentochten die ik het meest bewust meemaakte, werden alle twee eind februari verreden. Dat staat me nog helder bij. En dat heeft het perspectief gegrond. Pas als de kalender maart aanwijst, ga ik er vanuit dat het niet nog weer eens onverwacht lang koud zal worden.

Kon de week die nu komt alleen wel eens de koudste worden van de hele winter 2017-2018. Er is oostenwind, en die voert kou van diep in Rusland aan.

Februari 2018 was toch al aan de koude kant, zelfs in vergelijking met de maanden ervoor. Al scheen er aanmerkelijk meer zon dan in de winter tot nu toe. In weerrapportjes als deze gaat het alleen om mijn persoonlijke beleving allereerst. En dan weegt het gegeven nogal door dat ik maar éen keer geen handschoenen aan had op de fiets.

Viel nog mee dat de oostenwind zo lang uitbleef. In de winter van 2011-2012 kwam in mijn herinnering de wind vijf maanden lang vrijwel steeds uit het oosten, van november tot in april. Die periode blijft voorlopig het ijkpunt voor hoe koud het buiten kan zijn voor een fietser.

Tegelijk, gisteravond bracht het eerste moment deze winter dat ik over besneeuwde paden fietsen moest. Dat is weleens anders geweest. Bovendien lijkt alle gevallen sneeuw inmiddels alweer verdwenen.

Voornaamste verbetering evenwel: de tabellen geven aan dat er nu 10 uur en 34 minuten aan daglicht is. En, zolang het zonnig blijft, en helder, lijkt dat zelfs nog meer.


[x]#13808 fan maandag 26 februari 2018 @ 11:28:29