Maart
Te fietsen | week 13

Vrijwel elke keer dat ik zonder handschoenen aan fietste in maart 2018 was het geen schande geweest om ze wel te dragen. Mijn handen begonnen nogal eens te gloeien eenmaal weer binnen. Want weliswaar begon eerst de meteorologische lente deze maand, en later zelfs de echte lente van dit jaar. Februari en maart waren domweg de koudste maanden van de hele winter. Zelden zal maart zo kou zijn geweest.

Wel scheen de zon opvallend vaak. Wat vanachter glas dan telkens de indruk gaf dat het buiten eigenlijk best goed weer zou zijn. Binnen, een centraal verwarmd huis, is de kou buiten alleen niet te voelen, en daarmee al evenmin goed in te schatten.

Grootste troost ieder jaar maart is dat de dagen plots in hoog tempo lengen. Iedere week komt er een half uur daglicht bij. Het blijft nu 12½ uur licht, of alweer twee uur meer dan eind februari.

Komt daar bij dat de klokken weer naar zomertijd zijn verzet, wat prettig lang licht geeft tijdens de avonden; waardoor de dag niet al bij het avondeten ten einde lijkt.

Alleen weet ik ook dat nog zeker een week of zes zal duren voor er weer voldoende blad zit aan de bomen om alles groen te laten lijken, en niet zo kaal.

Het duurt altijd lang voor het geen winter meer is. Zelfs als je weet dat het lang duurt voor het geen winter meer is.


[x]#13915 fan maandag 26 maart 2018 @ 13:41:45