Citaat van de dag | 0413

Overheidsbestuur zoals wij dat kennen, is ‘verslaafd’ aan regels door de zekerheid die zij lijken te bieden. Zekerheid voor de wetgever die zijn verantwoordelijkheid laat zien; zekerheid voor uitvoerende diensten die daarmee weten geen fouten te maken of willekeur te plegen; zekerheid voor de rechter die zich voor zijn oordeel daarop beroept; zekerheid voor burgers en ondernemingen die weten waar zij aan toe zijn. Alleen bij snel toenemende complexiteit dreigt de zekerheid in haar tegendeel te verkeren. De wetgever weet niet wat het effect is van zijn interventie; uitvoerende diensten weten niet meer aan welke regel zij zich moeten houden; de rechtspraak wordt steeds wisselender. Maar de burger wordt nog steeds geacht de wet te kennen. Wat de uitkomst van alle onzekerheid ook is, hij had het moeten weten.

in: ‘Jaarverslag van de Raad van State over 2017’


[x]#13988 fan vrijdag 13 april 2018 @ 00:00:00