Gewichtsverdeling
Te fietsen | week 16

Wie fietst, maakt daarbij op maar drie punten contact met de fiets. Met de kont op het zadel, de beide voeten op de pedalen, en de handen op het stuur.

Elk van deze punten kan problemen opleveren; waarvan zadelpijn wel de bekendste is.

Nu is het zadel op bijna al mijn fietsen van hetzelfde merk en type, een Brooks B17, en moeilijkheden treden daarmee nooit op. Problemen met de handen en de voeten daarentegen komen wel eens voor. Al zijn die inmiddels niet onoverkomelijk meer.

Zeker op lange ritten in deze tijd van het jaar, als de winterkleding niet meer aan hoeft, heb ik weleens de neiging mijn schouders iets te hoog op te trekken. Dat levert na een paar uur stijfheid op, en soms zelfs tintelende vingers. De remedie daarvoor is simpel, om er aan te blijven denken mijn schouders goed te ontspannen. Plus om zo af toe even op de trappers te lopen, om even uit die starre fietshouding te komen.

Problematischer was lang dat mijn voeten pijn gingen doen op de lange dagen in het zadel. Dit kwam, dacht ik, omdat die zo zeer opzwollen op de warme dagen dat ze niet meer in mijn schoenen pasten zonder dat het daar ging knellen. Oplossing bracht de simpele keuze om voortaan in sandalen te fietsen, met verstelbare bandjes om de voorvoeten.

Alleen is het dus niet alleen de warmte, waar mijn voeten van opzwellen. Ook de inspanning draagt er aan bij.

Fizik wilde laten onderzoeken aan welke eisen een comfortabel zadel moet voldoen. Om daarbij te ontdekken dat niemand wist welk percentage aan gewicht van een fietser op zo’n zadel leunt. Waarop bleek dat het bracket het meeste gewicht te dragen heeft, zeker 45%, en het zadel en het stuur dus aanzienlijk minder.

Neemt de druk op die trapas nog weer toe naarmate de fietser sneller rijdt — wat ik ’s zomers nogal eens doe, want dat is het jaargetijde van de snelle fietsjes. Dus is het én én. De warmte laat mijn voeten opzwellen, en dus ook dat deze harder op de pedalen drukken. Wat het weer iets begrijpelijker maakt dat het probleem ’s winters nooit optreedt.


[x]#14000 fan dinsdag 17 april 2018 @ 11:20:04