Vorm
Te fietsen | week 17

Merkwaardig, eigenlijk, dat je een groot deel van het jaar rond kunt rijden zonder een goed idee te hebben hoe goed de fietsconditie eigenlijk is — behalve dan dat ik weet dat de basis er al enige jaren ligt om overal desgewenst wel een keer aan te kunnen komen op de fiets.

Maar zo’n vormtest vereist dat het warm weer wordt, zodat je met blote armen en benen kunt fietsen. Opdat je weet dat de spieren en gewrichten voldoende soepel zullen blijven, en er geen kleding meer is die als remparachute gaat werken door te klapperen in de wind.

Pas als het weer geen negatieve factor meer is dus, wordt duidelijk waartoe je echt in staat bent.

Nu rijd ik geen wedstrijden, noch is het doel om lange reizen te maken op de fiets. Over vorm nadenken blijft daarom iets abstracts. Ik heb geen hoger doel dan ontspannen wat buiten te spelen. Toch helpt het wel om dan te weten hoe lang ik probleemloos buitenspelen kan.

Het nut van de wetenschap of ik een beetje in vorm ben of niet, is dat zo beter is in te schatten wat ik zou aan kunnen, om te fietsen. Of om te weten hoeveel tijd een bepaalde afstand me kosten zal.

Want ik ben ’s zomers weleens met mooi weer naar lunchafspraken gefietst 80 kilometer verderop, in Zwolle. Om het idee vooral een goede reden te hebben op zo’n toch al verloren dag wel nog een Century te fietsen.

80 kilometer kost in de zomer zeker drie uur ontspannen fietsen. Voeg daar wat hersteltijd aan toe, en gelegenheid om me om te kleden en te verfrissen, plus wat rek in het schema voor een lekke band of andere pech onderweg, en daarmee komt ook vast te liggen wanneer ik van huis moet gaan.

’s Winters, of in de herfst, is het zelden een plezier om zo ver te rijden. En bovendien kan 80 kilometer dan zo maar meer dan vier uur reistijd kosten, als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt. Tegenwind heeft veel meer invloed dan. En bij inspanningen boven de 2½ à 3 uur is bovendien een voedingsregime nodig, en voldoende drinken mee. Zijn er pauzes nodig ook, om even in de luwte bij te komen.

Zulke testen zoek ik weleens op, alleen liever niet te vaak meer.

Het scheelt al zoveel om echt uit te kijken naar een ritje; om een rit te mogen rijden. En om de invloed van het weer daarbij als factor vrijwel te mogen verwaarlozen.


[x]#14025 fan maandag 23 april 2018 @ 23:58:00