April
Te fietsen | week 18

Sla het weer van een maand plat in een statistiekje, en er komt altijd iets uit dat voor het gevoel niet helemaal klopt. April was bijzonder zacht, zo meldt onder meer Weerplaza. En dat zal dan best, omdat meteorologen de gemiddelde temperatuur van zo’n maand allereerst vergelijken met die van april in de vorige jaren. Daar komt ook altijd een cijfer uit, wat dan meteen een oordeel inhoudt.

Is de gemiddelde temperatuur hoger dan normaal => een zachte maand.
Lag de temperatuur gemiddeld lager dan normaal => een koud begin van de lente.

Aan april 2018 was mij nu juist de grilligheid opgevallen. De maand begon nat en koud, sloeg normaal lenteweer voor het gemak even over, werd meteen warm en ’s zomers, en toen weer nat en relatief koud.

Toegegeven, ik heb geen handschoenen meer aangehad op de fiets. Maar wel heb ik nog winterjacks gedragen en daaronder truien met ingewoven windblokkering.

Alleen waren er ook een aantal eerste keren te bejubelen. Want zo’n eerste rit van het jaar in korte broek is altijd een plezier; al helemaal dit jaar omdat ook de armen meteen al bloot konden. Simpelweg omdat kleding dan geen enkele belemmering meer vormt — wat je dan ineens weer merkt.

Die week met echt warm weer maakte ook dat het groen zeker veertien dagen eerder uitbotte dan normaal; wat het fietsen ook al aangenamer maakt. De wereld lijkt daar zoveel minder afgetekend kaal en onherbergzaam door. En groen biedt ook eindelijk weer beschutting tegen de wind.

Enfin. April reken ik nooit tot de vijf maanden van het jaar waarin het fietsen leuk hoort te zijn — zo bezien is een dag of tien met opvallend goed weer dan al een behoorlijke meevaller.


[x]#14042 fan maandag 30 april 2018 @ 12:36:03