#RATN
Te fietsen | week 19

View this post on Instagram

Not long now #RATN

A post shared by Luke Windsor (@w_lukewindsor) on

Op éen mei, Dag van de arbeid, ging in Amerongen de eerste Race Around the Netherlands (RATN) voor fietsers van start. Een wedstrijd die een bescheiden tal deelnemers trok: 22 solo-rijders, en nog drie paren aan fietsers.

Vooraf had ik me nogal verheugd op het volgen van dit evenement. Zo bleek me dat ik vrijwel alle wegen ken waarover deze ‘wedstrijd’ voert. Uit ruim dertig jaar aan eigen fietservaring.

En weinig is inspirerender dan zo af en toe tijdens de dag even kijken welke afstanden andere mensen ondertussen hebben afgelegd op de fiets.

Zo’n race stopt ook nooit. Behalve als de fietsers even ophouden met rijden, om te gaan eten of te slapen.

Alleen bleek de RATN vrij saai te zijn — er was nauwelijks iets over te bespeuren op de gebruikelijke sociale media. De enige deelnemer die wel met regelmaat berichtte, lag er helaas al snel uit om doorzitplekken.

En toen was de gedoodverfde winnaar, #9, ineens gediskwalificeerd. Waarop het uren duurde voordat iemand op Twitter kon uitleggen dat deze fietser de regels overtreden had, door hulp van buiten aan te nemen.

Enfin, dan is te begrijpen dat de organisatie van de RATN vooraf weinig ruchtbaarheid aan het evenement heeft gegeven. Opdat alleen het wereldje er van zou weten. Het organiseren van een fietswedstrijd vereist vast tal van vergunningen, en ontheffingen. Zelfs al is deze race eigenlijk geen race, gezien de enkeling die er eens in de zoveel uur ergens op het parcours zal passeren na dag éen, zodat het gewone dagelijkse verkeer overal echt gewoon kan doorgaan.

Maar dat ik voor mijn lol van het volgen van zo’n gebeurtenis dus zo afhankelijk ben van wat anderen er met grote regelmaat over berichten… Niet dat ik de deelnemers kwalijk neem niets anders te doen dan fietsen overigens.


[x]#14061 fan zaterdag 5 mei 2018 @ 11:37:58