Split
Te fietsen | week 21

Geen vervelender en dus onnozeler keuze dan de keuze bij wegbeheerders om steenslag in te zetten als wegdek. Tenzij je wilt rekenen als zij. En er vanuit gaat dat er weinig zo goedkoop zal zijn aan noodzakelijk wegonderhoud als het aanbrengen van een nieuwe laag grit.

Dat spul bedekt ook zo handig alle gebarsten asfalt eronder. Valt het dus ook niet op dat daar niets aan gerepareerd werd. Voor een jaar of wat tenminste.

De gemeente Weststellingwerf vertoont de laatste weken een waar grit-offensief. Op een fietstochtje vrijdagavond had ik kilometers over losliggende steenslag te rijden. Enkel omdat ik toevallig via Elsloo naar de bossen bij Appelscha wilde.

En helaas was dat gravel lang overal niet goed verspreid. Als je voorwiel plots kan gaan dweilen omdat er dan een te dikke laag losse steentjes op het wegdek ligt, is er toch echt ondeugdelijk werk geleverd door de aannemer.

Heeft Weststellingwerf als enige excuus voor zo’n wanprestaties dat zo’n weg er niet alleen voor fietsers ligt. Auto’s hebben vier wielen, doorgaans, die vallen niet ineens om als het wegdek onder hun banden niet vast ligt.

Ook mijn eigen woongemeente heeft trouwens vreemde keuzes over steenslag gemaakt. Zo hebben nogal wat van de grotere wegen in de bebouwde kom weliswaar een rood gekleurd fietspad aan weerszijden, alleen werd die rode verf aangebracht op een extra laag steentjes, die er op het gedeelte voor de auto’s niet is.

Voor mij is dat fietsertje pesten, en de illustratie van een totaal verkeerde mentaliteit. Het is op geen enkele manier goed te praten dat je met dezelfde inspanning 2½ à 3 km/uur sneller fietst op het gladde asfalt van de rijbaan voor de auto’s als op het fietspad er naast.


[x]#14121 fan maandag 21 mei 2018 @ 10:35:27

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Ma jante  Te fietsen | week 2506/2018
 • Infrastructuur  Overwegingen | week 2406/2018
 • Oriëntatie  Te fietsen | week 2406/2018
 • Banden, banden, banden  Te fietsen | week 2306/2018
 • Mei  Te fietsen | week 2205/2018
 • Quote of the Day | 052605/2018
 • Quote of the Day | 052005/2018
 • Klem  Te fietsen | week 2005/2018
 • De kunst van het dalen  Martin Bons05/2018
 • #RATN  Te fietsen | week 1905/2018

 • © eamelje.net 2001-2018. Alle rechten voorbehouden

  eamelje sels

  XHTML: In bytsje HTML is tastien: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>