Das Glasperlenspiel | 485 – 613
Hermann Hesse

Na de eigenlijke roman biedt Das Glasperlenspiel nog een reeks bijlagen. Daarvan is de eerste een serie nagelaten gedichten van de hoofdpersoon Josef Knecht. Daarop volgt een drietal levenslopen, waarvan Knecht in de eerste nog even voorkomt als bijfiguur, en in de tweede en derde al niet meer.

Voor mij voegde dit materiaal niets toe aan het boek. Historisch ligt er ook het gegeven dat Das Glasperlenspiel aanvankelijk in twee delen verscheen. Hesse, of de uitgever, zullen wel aangenomen hebben dat het slotdeel niet bijster goed verkocht zou hebben als het aanzienlijk dunner was geweest als het eerste boek. Dus werd er nog even behoorlijk aangedikt.

Toch moesten ook die bijlagen gelezen worden, hoewel de verwachtingen daarover niet al te hoog waren. Een boek voor het einde verlaten, levert een ander gevoel op dan een boek helemaal uit lezen. Voortijdige desertie na alle al doorstane ellende was een schande geweest. Zelfs gebeurde dat lezen dan al niet meer met de grootste interesse. Maar de opluchting dit kreng nu eindelijk voor altijd weg te mogen leggen, wilde ik voelen.

De afgelopen weken hadden al duidelijk gemaakt, mede door de zelfopgelegde plicht hier elke week wat aan te tekenen, wat er in het boeklogje over Das Glasperlenspiel zou moeten komen te staan. Dus volgt dat logje waarschijnlijk snel.

[ lees mijn aantekeningen over Das Glasperlenspiel hier ]


[x]#14127 fan donderdag 24 mei 2018 @ 11:00:45