Mei
Te fietsen | week 22

Als de oostenwind waait, van oktober tot en met april, is dat vrijwel altijd het teken dat er bitterkoude lucht wordt aangevoerd — uit Scandinavië of Siberië. Mei 2018 liet evenwel een heel ander patroon zien. Het was telkens nogal wat warmer dan normaal. Beter fietsweer vrijwel steeds zelfs dan ik over heel 2017 mocht meemaken. En toch was dit dan terwijl de wind uit het oosten of noordoosten kwam.

Het weer in het noorden was overigens nogal wat stabieler en droger dan in de rest van Nederland, op een enkele hoosbui over Drenthe na.

Enige verplichte aantekening over de omstandigheden buiten voor het jaaroverzicht daarom: er is momenteel rond de 16½ uur daglicht per dag, ruim drie weken voor de zonnewende.

Mei stond voor mij meer in het teken van ongelukken en bijna-ongelukken; omdat het weer geen enkele aandacht opeiste, en het gewoon prettig steeds was om buiten te zijn.

De voornaamste reden dat ik regionale nieuwsmedia lees, is omdat die nogal afhankelijk zijn van politiebulletins; en daardoor vaak uitgebreid over verkeersongelukken berichten.

En ik kwam daarbij de afgelopen weken toch een keer te vaak een bericht tegen in de trant van ‘automobilist ziet fietser over het hoofd’, dat dan ging over wegen waar ook ik weleens rijd.

Zelf werd ik bijna van mijn fiets geramd door een ree, die plots van rechts over een barrière sprong. Verschil met het filmpje hieronder is dat ik niet op volle snelheid van een helling afreed, maar al behoorlijk aan het afremmen was om de losse steentjes op het pad. Daarom kon ik met enige moeite nog overeind blijven, al maakte mijn fiets een schuiver van 90º naar links.

Wel was het dier er even onverwacht als dat in het filmpje.

Bijna ongelukken zijn vanzelfsprekend geen verhaal. Alleen veroorzaakten reeën een dag of wat later slechts een paar honderd meter van mijn schrik behoorlijk wat meer schade, door plots de A32 over te steken.

En die gebeurtenis maakt zo’n bijna-botsing toch ineens meer dan een makkelijk te vergeten trouvaille.


[x]#14155 fan maandag 28 mei 2018 @ 00:00:00