Tender age care facilities
Overwegingen | week 25

Toen ik laatst het boek van Femke Halsema las, over de vluchtelingenproblematiek, was een opvallende constatering dat ik me daar vroeger drukker over maakte dan op het moment. En zo’n verschuiving is op zich wel interessant. Want hoe kan zoiets? Het is niet alsof de toen al bestaande problemen inmiddels opgelost zouden zijn, of minder urgent werden.

En dan denk ik dat er twee zaken spelen. De eerste is de verruwing van het politieke debat, en de verregaande verrechtsing van alle middenpartijen sinds de moord op Pim Fortuyn, die me ergert. Want eerst heeft iedereen toegelaten dat Geert Wilders het onderwerp immigratie mocht domineren. En vervolgens heeft menigeen zijn retoriek overgenomen. Tot en met de gekleurde en vaak zelfs fascistoïde woordkeuze aan toe.

Ook de minister-president sprak gisteren na een EU-top als vanzelfsprekend over de ‘stroom vluchtelingen’ die onze kant op wil komen.

Alleen denk ik allang niet meer dat immigratie dé belangrijkste moeilijkheid is waarvoor ons land, of de EU, nu zou staan. Al de kabinetten met CDA en VVD erin hebben de rechtstaat hier bijvoorbeeld aanzienlijk verzwakt — wat daarmee telkens de tendens heeft versterkt dat overheden hier altijd gelijk krijgen; zelfs al hebben ze het grootste ongelijk. Dat is een stille machtsgreep waar het mij veel te weinig over gaat.

Is er dat andere zo blinde en kritiekloze geloof nog, in de zegeningen van de markt, en de opvallende politieke keuzes die daardoor gemaakt worden. Waardoor zelfs iets basaals als iemands woonruimte ineens onderdeel is geworden van het casinokapitalisme. Want koop nu toch vooral een huis, zelfs al zijn ze nog nooit zo duur geweest, dat kan enkel meer waard worden.

Speelt er nog dat milieu, en de opwarming van de aarde — over een decennium of wat zal er daardoor echt een vluchtelingenprobleem ontstaan, als er miljarden nieuwe huisvesting moeten vinden — en immigratie staat voor mij niet eens in de top tien van echt dringende problemen.

Waardoor mij dus ook bevreemdt dat immigratie voor zovelen wel het allerbelangrijkste onderwerp denkbaar lijkt te zijn. Wie zo slecht analyseren kan, of zich zo makkelijk laat ophitsen door machtsgeile demagogen, is mijn aandacht nimmer waard.

Neemt niet weg dat er terecht een massaal protest werd aangeheven toen bleek dat de Amerikaanse overheid sinds april bij iedere illegale grenspassage de betrokken kleine kinderen, tot en met baby’s aan toe, meteen van hun ouders afpakt; en desnoods duizenden mijlen verderop opvangt in ‘tender age’ facilities.

Viel alleen ook op dat onder de Nederlandse proteststemmen wel erg weinig kennis leek te bestaan over de Vreemdelingenwet 2000, die dus nog dateert van voor de moord op Fortuyn, en dat Nederland tot 2014 menigmaal berispt is omdat kinderen, met hun ouders weliswaar, van buiten ook hier in detentie werden gehouden — terwijl het toch echt geratificeerde VN-verdrag over de rechten van het kind opsluiting nu net verbiedt. Dat is te traumatisch.

Dat is martelen, ook.


[x]#14257 fan maandag 25 juni 2018 @ 16:51:03