Juli
Te fietsen | week 31

Op 23 juli maakte De Speld een matige grap over het bankroet van Buienradar. Door een stelselmatig gebrek aan regen kreeg deze website al tijden geen bezoek meer, want het was voor niemand meer nodig om de weerkaarten te bekijken.

En toen moest de echte warmte en bijbehorende droogte nog komen. Op 26 en 27 juli werd het pas echt heet. Zelfs in de nachten koelde het amper af, 25º C bleef het.

Mijn dagelijkse fiets heeft een computertje met een thermometer daarin. En dat wees die donderdag 38º C aan, nadat de fiets even op het pleintje bij de supermarkt had gestaan. In de luwte, en in de schaduw. Tijdens het avondritje, dat ik later desondanks probeerde, zakte de temperatuur volgens dat metertje binnen de bebouwde kom nooit onder de 36º C.

Fietsen viel dan ook niet mee. Zelfs al reed ik stevig met de handrem er op, en was er drie keer zo veel drinken mee als normaal.

Het mooie van een zeeklimaat is dan dat je weet dat extremen nooit lang zullen duren. Tenminste, zo was het altijd.

Het vreemde van juli 2018 was alleen dat deze maand met dagen kwam die nog het meest hadden van ijzeldagen in de winter — er kon dan niet goed gefietst worden door de weersomstandigheden buiten. Punt was alleen dat er ditmaal binnenshuis al evenmin veel kon door de bizarre temperatuur.

28º C in huis zou weliswaar relatief koel aanvoelen, bij thuiskomst na het boodschappen doen. En na een paar dagen met zulke warmte kon ik al bijna weer gewoon denken. Maar 28º C in huis is te heet voor vrijwel alles, behalve een verkoelende douche.


[x]#14359 fan maandag 30 juli 2018 @ 00:00:00