Gewenning
Te fietsen | week 34

Het duurt zeker 3000 kilometer en misschien wel 4000 kilometer voor een nieuwe fiets en ik helemaal éen zijn geworden; en er geen enkele verrassing meer is over het rijgedrag. Mocht het ding nog zo lekker hebben gereden bij de allereerste rit.

Maar de eerste zoveel honderd kilometer gaat er altijd wel iets rammelen altijd, of piepen, of kraken. En vooral een herhaalde tik ergens in de buurt van het bracket kan vele oorzaken hebben. Van een net niet vast genoeg gemonteerd pedaal tot een nestel aan een veter die bij elke omwenteling even de crank aanraakt. Van een werkelijk probleem tot éen dat zelf werd geïntroduceerd, voor even.

En als dan zelfs de rugspieren gewend zijn, en nooit meer protesteren tegen de net iets andere houding die zo’n fiets heeft gebracht, blijft er het probleem dat zo veel ritjes over precies dezelfde wegen voeren als al zo vaak is gebeurd.

Moest meteen worden toegegeven dat er overal routes zijn die ik opzoek, en wegen die ik liever vermijd.

En tuurlijk, door de seizoenen heen verandert het nogal hoe het ergens uit kan zien.

Hebben de wegbeheerders in mijn omgeving ook nogal hun best gedaan de afgelopen jaren om de wegen aan te passen; waardoor gauw eens heel nieuwe fietspaden zijn aangelegd.

Kan het zelfs weleens een voordeel zijn om een weg te nemen waarvan elke meter bekend is, omdat daarop fietsen een automatisme kan worden, waarin gedachteloos tientallen kilometers zijn af te leggen; schijnbaar zonder moeite.

En toch verveelt het me dat ik dikwijls te goed weet wat er komt — als het fietsen weinig meer is dan verplaatsen.


[x]#14451 fan dinsdag 21 augustus 2018 @ 14:18:15