Oktober
Te fietsen | week 44

Van zomer naar winter in het bestek van een dag of tien: oktober 2018 bracht een radicale omslag in het weer. En nu eens niet alleen om de klok weer van zomertijd naar wintertijd ging in het laatste weekend, en het ineens vlak na vijf uur ’s middags alweer donker is. Een goede 9 uur en 35 minuten valt er elke dag nog aan daglicht te beleven.

Ook ging het weer waaien. Terwijl ik vrijwel heel het jaar tot nu toe een opvallend gebrek aan wind vond hebben. Kan het wel steeds over het gebrek aan neerslag zijn gegaan, en de structurele droogte overal; het zou mij niet verbazen dat er meer heeft gespeeld door hoe de hoge en lage drukgebieden de hele tijd lagen.

Dus heb ik nu vast te leggen dat ik op 16 oktober voor het laatst in korte broek kon fietsen, en korte mouwen. Dat kon overigens op de 12e, 13e, 14e, en 15e ook. Even leek het op nazomer.

Handschoenen droeg ik voor het eerst deze winter weer op de 27ste; al had dat best eerder gekund. Net als dat ik op die laatste zondag van de maand heel goed een muts had kunnen opzetten. Want er stond een gure oostenwind.

Van al die overgangen buiten is de vroeg invallende avond het naarst, voor mij. Want waar ik een paar maanden terug rustig om negen uur ’s avonds de fiets pakte voor een ommetje, groeit er nu om vijf uur ’s middags al tegenzin om net nog even wat meer te doen dan het hoogstnoodzakelijke.

Dat zal vast wel weer wennen. Want een mens is weinig anders dan een beestje dat zich telkens weer weet aan te passen.


[x]#14640 fan woensdag 31 oktober 2018 @ 10:24:06