TLM: On Fourier I, II, III
Italo Calvino

In 1971 kwam er in Italië een bundel uit met teksten van de Franse utopist Charles Fourier [1772 — 1837], samengesteld door Italo Calvino. Hij schreef een inleiding bij deze uitgave, en nog een tekst van meer algemene aard, om het boek in de media te promoten. En ik heb besloten om hier deze twee stukken grotendeels te negeren, net als het derde dat Calvino nog over Fourier zou schrijven.

Uit deze teksten wordt namelijk niets duidelijk over hoe Calvino las — waar het me om te doen is bij het uitpluizen van deze bundel.

Bovendien moest Calvino ook zelf toegeven dat de gedachtenwereld van Fourier, die gauw eens als éen van de oervaders wordt gezien van het socialisme, voor hem niet leefde buiten diens boeken. Calvino moest het werk er telkens bij pakken om de ordelijke werelden weer te kunnen oproepen die de utopist geschetst had. Dus acht ik het vrij zinloos hier wat tweedehands informatie door te geven over een auteur waar ik tot nu toe nooit van gehoord had, en die ik hoogstwaarschijnlijk nooit zal lezen.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14726 fan dinsdag 20 november 2018 @ 12:17:42