TLM: Guide to the Charterhouse of Parma
Italo Calvino

Het lezen van The Literature Machine is als het bedrijven van mentale archeologie. Ik ben het oerpubliek niet van Italo Calvino’s teksten. Om zijn materiaal te kunnen waarderen, is het nogal eens noodzakelijk om in te schatten wat dat oorspronkelijke publiek zoal wist, of bezig hield.

Bij deze tekst over de roman De kartuize van Parma van de Franse schrijver Stendhal weegt dan bijvoorbeeld mee dat dit boek zich grotendeels in Italië afspeelt, begin negentiende eeuw. Parma was toen nog een apart Groothertogdom, binnen een land dat nog geen eenheidsstaat was.

Calvino legt onder meer uit waarom dit boek toch te zien is als een grote Italiaanse roman. De politiek die er terloops in behandeld wordt, toont namelijk hoe weinig principes er toe doen, als het gaat om macht. Want degenen met wat macht plooiden zich telkens wel heel makkelijk in nieuwe posities als Parma weer eens van heerser wisselde.

Balzac, die de roman bewerkte en grote delen naar eigen smaak herschreef, noemde het boek indertijd ook een nieuwe versie van Machiavelli’s hoofdwerk, Il Principe.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14728 fan woensdag 21 november 2018 @ 11:21:40