TLM: Stendhal’s Knowledge of the “Milky Way”
Italo Calvino

In dit paper, voor een conferentie over Stendhal in 1980, gaat Calvino in op diens ideeën over de liefde. Want volgens Stendhal was liefde weliswaar een veel voorkomend onderwerp in romans. En de schrijvers hadden daar ook zeker vier- vijfhonderd eigenschappen van weten te tonen. Toch kwamen ze niet verder dan het verwoorden van de grofste emoties. Daarbij gauw eens een symptoom verwarrend met waar het echt om ging.

Liefde is als de melkweg, derhalve. Ongrijpbaar. Een verzameling twinkelende sterren, waarvan sommige toch oneindig veel verder staan dan andere.

Van daaruit gaat Calvino dieper in op wanneer Stendhal dan zelf verliefd was, of beter nog: waarom voor deze schrijver het ongelukkig zijn zo vaak de normale staat van zijn leek.

Al dit leverde een wat paradoxale tekst op. Voor mij, die hoogstens enkele romans van Stendhal gelezen heeft, lang geleden, was het fijn dat niet in detail op zulke boeken werd ingegaan, maar het over het leven van de schrijver ging en diens ideeën. Tegelijk bleef Calvino’s betoog aan de abstracte kant, hoe concreet hij er ook in mag zijn geweest; juist omdat ik geen duidelijk beeld meer had bij het werk van Stendhal.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14734 fan donderdag 22 november 2018 @ 13:08:18