TLM: Montale’s Rock
Italo Calvino

Calvino schreef in 1981 een in memoriam bij de dood van de dichter Eugenio Montale [1896 — 1981], die in 1975 nog de Nobelprijs voor literatuur was toebedacht.

Daarbij ging Italo Calvino via diens poëzie in op het leven van Montale, en zijn atheïstische, soms wat nihilistisch visie. Een leven getekend door twee wereldoorlogen liefst, of misschien zelfs nog de derde daar bovenop. Daarbij wordt dan onder meer Montale’s dichtbundel La bufera e alto [De storm is hevig] het beste boek genoemd dat de Tweede Wereldoorlog heeft opgeleverd; die in Italië immers ook een afrekening was met vijfentwintig jaar aan fascisme.

Een deel van dit betoog gaat verloren. Van de unieke precisie van Montale’s Italiaans is in Engelse vertaling weinig meer zichtbaar. Maar de grote bewondering van de ene schrijver voor de andere komt absoluut over.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14737 fan vrijdag 23 november 2018 @ 12:40:39