TLM: The Pen in the First Person
Italo Calvino

Deze introductie bij een boek van de tekenaar Saul Steinberg levert om tal van redenen ineens imponeergebazel op. Het volstond Calvino niet om op dat tekenwerk in te gaan — misschien omdat Steinberg zo uitblonk in heel kale lijnen — al wat er te zeggen was over het scheppen van kunst sinds ergens in de Middeleeuwen werd er bij gehaald.

Oorspronkelijk verscheen deze tekst ook in het Frans, in een Frans medium. Wat dan misschien wel verklaart waarom er zo veel aan inhoud werd bijgesleept buiten de wereld van het tekenen. Maar een goed excuus lijkt me dat nog altijd niet.

Het valt hierdoor ineens extra op in deze hele verzameling dat Calvino soms heel basale informatie gewoon niet geeft. In stukken over Fournier wordt diens voornaam niet eens genoemd, of de jaren waarin deze utopist leefde. Dus kan ik in zulke gevallen slechts constateren dat óf de oerpublicatie van zo’n tekst zulke gegevens los bracht, met inzetjes of kadertjes, óf dat de wetten over informatie-overdacht die ik mij heb aangewend andere zijn dan voor Italo Calvino golden.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14743 fan zaterdag 24 november 2018 @ 11:30:23