TLM: In Memoriam Roland Barthes
Italo Calvino

Vragen opnieuw ineens bij de inhoudelijke waarde van een tekst van Calvino. De Franse denker Roland Barthes [1915 — 1980] was gestorven, bij een verkeersongeluk in Parijs. Dat was ook Italo Calvino’s woonplaats, en hij ging naar de uitvaart; zoals ook enkele beroemde Fransen. Maar verdere details geeft hij niet. Enkel dat hij er was.

En dan kan het zijn dat Umberto Eco in diens eerdere in memoriam wel de moeite heeft genomen om de informatie te geven over leven en werk van Barthes, waaraan een lezer die enkel misschien deze naam wat zei ook nog wat had.

Want Calvino bleef wel erg steken in het strikt particuliere. Hij mijmerde vooral over wat hem getroffen had in de laatste boeken van Barthes. Waardoor zelfs het gegeven dat hij naar die uitvaart was geweest iets ijdels kreeg.

Er spreekt bewondering uit deze tekst, vanzelfsprekend, alleen lukte het hem elders toch aanmerkelijk beter om uit te drukken wat in het werk van Roland Barthes hem zo had aangesproken.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14745 fan zondag 25 november 2018 @ 11:39:41