TLM: The Bestiary of Marianne Moore
Italo Calvino

Dit is een recensie van een verzameling poëzie van de Amerikaanse dichteres Marianne Moore, alleen heb ik geen enkel idee welke. Calvino bood de basale service niet om de titel te noemen. Bovendien stamt de bespreking uit 1981, toen Moore al een decennium dood was.

Laat me er daarom vanuit gaan dat hij éen van de verschillende bundels las die Complete Poems heten.

Alleen levert die keuze het probleem op dat Calvino er een heel nummer van maakt dat de ‘mockingbird’ in twee gedichten voorkomt van Marianne Moore. Twee keer hetzelfde beest noemen in een verzameld werk bewijst voor mij namelijk niets. Ook al omdat die ‘spotlijster’ een vogeltje is dat nogal eens voorkomt in de populaire Amerikaanse cultuur. Wellicht werd het daarmee ook een metafoor voor iets.

Zo’n bundel als deze heel langzaam lezen, doet kortom iets met de teksten. Maakwerk wordt er ineens wel heel duidelijk maakwerk door. Zelfs al biedt Calvino ditmaal wel degelijk tussendoor ook een biografietje van Marianne Moore; en iets over de betekenis van haar werk als bibliothecaresse voor haar poëzie.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14750 fan maandag 26 november 2018 @ 10:25:44