TLM: Cyrano and the Moon
Italo Calvino

Net als je denkt wel door te hebben hoe Calvino schrijft, komt er nog een tekst zonder enige gebreken. Dan geeft hij ineens wel alle informatie die nodig is om zijn woorden te kunnen begrijpen, en te plaatsen in de tijd.

Italo Calvino schreef een levendig portret van de Franse auteur Savinien de Cyrano [1619 — 1655], die beter bekend is als Cyrano de Bergerac — al was hij niet van adel — omdat een ander nog eens een toneelstuk schreef over een personage met die naam. Dat hij een grote neus had, daar schijnt dan wel weer een grond van waarheid voor te bestaan.

Deze Cyrano heeft wel heel vroege science fiction romans geschreven over het reizen naar de maan, Histoire Comique des États et Empires de la Lune (1657), en daarop volgend Les États et Empires du Soleil (1662). En Calvino heeft veel woorden over voor dat eerste boek, en de politieke satire daarin.

* lees al mijn woorden over The Literature Machine hier.


[x]#14765 fan woensdag 28 november 2018 @ 10:12:59