November
Te fietsen | week 48

Iets minder dan acht uur daglicht nu, en de laatste weken telkens een gure oostenwind. Het zou nog geen winter zijn, volgens de kalender. Die breekt pas op 21 december aan. Alleen voelt het voor mij al weken als winter.

Nu goed, het regende deze maand minder dan het normaal zou hebben gedaan. Waarmee niet gezegd zij dat het de hele tijd droog bleef. Dagen genoeg waarop heel Nederland op de Buienradar bedekt was met een blauwe laag regen.

November is het Noorwegen van het jaar, volgens Emily Dickinson. En het blijft vreemd dat deze oeroude waarheid toch elk jaar opnieuw ontdekt moet worden. De nieuwe omstandigheden vragen om gewenning; en die neemt ieder jaar tijd. Het lijkt wel metterjaren steeds meer tijd.

Dat zal door de abrupte overgang komen. Helemaal als oktober mild uitvalt — en het schijnt de trend te zijn dat oktobers almaar zomerser worden dan ze waren voorheen.

Oktober is doorgaans ook een maand waarin ik meer kilometers fiets dan verwacht. In n november daarentegen valt het kilometrage altijd tegen. De lust ontbreekt om er nog even voor de ontspanning op uit te gaan. Helemaal als de hele dag de lamp er bij op moest. Terwijl juist dan een fietsritje, hoe kort ook, de zintuigen weer even open zet.


[x]#14775 fan vrijdag 30 november 2018 @ 22:23:23