Citaat van de dag | 1207

er zijn drie manieren om drama in je boek te verwerken. Je kunt iemand met een innerlijk conflict neerzetten, bijvoorbeeld loyaliteit versus eerlijkheid. Daar komt onze behoefte aan roddelen uit voort. Of je schrijft een verhaal over botsende waarden, die van jou en mij bijvoorbeeld, en we gaan er oorlog over voeren. Ook een geweldig verhaal. En er was altijd een derde: de mens die het moeilijk heeft in de wereld omdat de anderen ‘onze’ waarden niet aanhangen. Het was een beproefd onderwerp voor een verhaal over hoe de wereld vrede krijgt met jouw waarden. Het overleven van je omgeving was tot eind negentiende eeuw een essentieel onderdeel van literatuur. Deze derde vorm van literaire fictie is verdwenen. Waarom? We dachten dat die strijd niet meer gevoerd hoefde te worden.

Richard Powers, ‘We leven in een ziek land,
er is niets om hoopvol over te zijn’


[x]#14785 fan vrijdag 7 december 2018 @ 23:23:21


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden