Statistieken
Te fietsen | week 01

Volgens het KNMI was 2017 zeer warm, en vrij nat. En omdat de samenvatting van zo’n statistiek dan niet klopt met mijn idee over het afgelopen jaar, is vervolgens nader onderzoek nodig.

Daaruit blijkt dan onder meer dat zo’n meteorologische dienst alleen al anders naar het weer kijkt als ik, omdat hun metingen vanzelfsprekend 24 uur per dag doorgaan. Ik moest al toevallig buiten zijn geweest zo’n dag.

En dan kan het KNMI 2017 bijvoorbeeld zeer warm noemen, omdat het in de zomermaanden ’s nachts zo veel minder afkoelde dan voorheen.

’s Nachts ben ik alleen zelden buiten.

Ook was 2017 naar mijn idee eerder zeer nat te noemen dan vrij nat. Al is die meting enkel gebaseerd op het gegeven dat ik vorig jaar aanzienlijk minder dagen gefietst heb dan in de jaren daarvoor. Alleen al om niet telkens nat te regenen onderweg. Omdat ik vaker natregende dan normaal.

Overigens fietste ik vorig jaar nog altijd > 37 kilometer gemiddeld per dag tijdens de kleine 300 dagen dat ik heb gefietst. Het normale aantal. Ondanks dat het jaartotaal aan kilometers lager lag dan wat dit decennium normaal leek te zijn geworden, maakte dit dus voor mijn inspanning niet per se iets uit; als zo’n inspanning geleverd werd.

Al is ook zo’n manier van statistiek bedrijven verneukeratief. Fietste ik de rest van 2018 verder geen meter meer, dan nog had ik een behoorlijk eind gereden op de ene dag dat ik toevallig mijn fiets pakte voor een eindje om. Die eerste januari. Toen het me niet verkeerd leek om even rustig een tochtje te maken. Niet eens als goed voornemen. Maar gewoon om buiten te spelen, na al die verplichte feestdagen grotendeels binnen te hebben doorgebracht.


Fietsenmaker
Te fietsen | week 02

Naar mijn idee is een fietsenmaker nog altijd een chagrijnige man op leeftijd, die iedereen die zijn werkplaats binnenkomt het liefst meteen weer zag vertrekken, omdat zij hem storen.

Twee, drie ervaringen uit mijn jeugd hebben dit beeld voor altijd verankerd. Dieptepunt was wel de hond van een vent die mij verrot schold om het merk van mijn fiets, dat geen A-merk was, toen ik als brugklassertje nieuwe pedalen moest kopen, en deze daar ook wilde laten monteren.

Tegenwoordig zou ik wellicht diep medelijden krijgen met zo’n gefrustreerd mannetje. Toendertijd waren volwassenen nog autoriteiten. Zelfs als ze volkomen raar handelden.

Toch is het niet hierom dat ik nooit meer een fietsenwinkel binnen stap. Ik heb vooral mijzelf in de loop der jaren tot fietsenmaker omgeturnd, met de hulp van YouTube. En online alle noodzakelijke aanschaffen doen, geeft nogal wat meer keuze.

Toen ik mijzelf voor de verandering een helemaal nieuwe fiets cadeau wilde doen, voor een kroonjaar, was het veel interessanter om een los frame te kopen, en daar de juiste onderdelen bij te zoeken, dan om een winkel binnen te stappen en daar iets al compleets uit te kiezen.

Is zelfs een vraag of een gemiddelde grote fietsenzaak nog wel modellen met stalen frames verkoopt.

Het in elkaar schroeven, was ook een belangrijk deel van het geschenk. Noodzaak haast zelfs om meteen een band met zo’n ding te krijgen.

Wat ik alleen nog niet deed, was uit losse buizen en patten een frame in elkaar solderen. En dat komt er ook niet meer van. De tweedehandsmarkt aan frames dekt al mijn behoeften ruimschoots, voor tientjes. Terwijl een beetje cursus om fietsen te leren solderen of lassen zo al duizenden euro’s kost.

Zijn er ook pakketten op de markt om uit bamboe een frame in elkaar te epoxyen.

Zag ik mijzelf al evenmin een nieuwe carrière beginnen, als fietsenmaker ergens. Omdat het in zo’n zaak er ook niet om gaat dat je iets kunt maken of repareren, maar dat dit allereerst binnen een betaalbaar korte tijd moet gebeuren.

Toegegeven, foto’s van andermans fietsenzaken kunnen mijn gedachten altijd wel even laten afdwalen.


De nieuwe fiets
Dirk Jan Roeleven

[…] Dirk Jan Roeleven reed zijn aankoop toen meteen ook naar huis. Al bleek meteen al dat hij iets te lichtvaardig gedacht over de mogelijke route daarbij. De hoge Alpenpassen die wel even bedwongen zouden worden, waren allemaal nog dicht, om het seizoen en de sneeuw. […]

boeklog 13 i 2018


De race
Te fietsen | week 03

Fietsen doe ik op mijn eigen tempo. Dat is vrijwel nooit zo snel als kan. Toch halen anderen me zelden in. Nederlanders rijden gemiddeld ook slechts iets van 12 km/uur op hun fietsen. Reden daarvoor is onder meer dat ze hun banden niet hard genoeg oppompen.

Word ik toch eens ingehaald, dan doet me dat werkelijk niets.

Alleen was dit weleens anders. Vooral als die andere fietser op een gewone fiets reed — ingehaald worden door mensen in racetenue, of op speed pedelecs heeft me altijd onverschillig gelaten.

Metterjaren sleet alleen toch mijn drift om te bewijzen nog steeds een man te zijn, die fietsen kan. Zo meende ik.

Is het wel zo dat het tijdens een wat langere fietstocht helpen kan om toch even de snelheid wat te verhogen voor een tijdje, om de monotonie te doorbreken van dat moment. Bijvoorbeeld na te zijn ingehaald door een snellere fietser.

Donderdag speelde er nog weer iets anders. Het schemerde al toen er een vijftig meter voor me een fietser de parallelweg opdraaide, onder Oosterwolde, om daarop zijn weg te vervolgen in dezelfde richting als ik zou gaan. En daarmee begon een race, die tegelijk de naam race niet mocht dragen.

Want hij keek telkens om, die fietser, waar of ik bleef. En het was dat omkijken dat me triggerde. Dus in plaats van de 27 à 28 km/uur die ik op mijn gemakje reed, ging ik net wat sneller trappen, om hem daarop tergend langzaam in te halen.

Een paar kilometer verderop zat ik pal achter hem, toen hij weer om keek.

‘Daar was hij al,’ zei ik. Onmiddellijk verbaasd niet achter een schooljongen gejaagd te hebben, zoals mijn vermoeden was, maar achter een oudere met een volle witte kerstmannenbaard.

Competitief gedrag sterft dus blijkbaar toch nooit uit.


Pet
Te fietsen | week 04

Fiets het hele jaar door, en merk dat je in de loop der tijd met een opvallend uitgebreide garderobe komt te zitten. Want vooral aan jassen en shirts valt namelijk op dat die bij de ene temperatuurreeks buiten wel perfect zitten, en daarom net te warm zijn als het warmer wordt, of net te koud als de thermometer daalt.

Heb ik het wel over de omstandigheden die gelden voorbij de tien kilometer reisafstand; als de fietsmotor goed warm heeft kunnen draaien.

Ook heb ik bijvoorbeeld schoenen die het hele jaar door prettig zitten, behalve nu net als het vriest. Dan zijn ze ineens te ruim om er warme voeten in te houden.

Het enige kledingstuk dat tot deze winter node ontbrak in mijn collectie was een waterdichte warme pet.

Mutsen genoeg. Snoods. Hoofdbanden. Antieke bandanas zelfs. Maar een pet met een klep om geen regen op de brillenglazen te krijgen, en mijn hoofd en dan vooral mijn oren warm te houden, had ik nog niet.

Simpele reden daarvoor was dat ’s winters doorgaans de twee-op-drie regel geldt. Want in deze tijd van het jaar is het vrijwel zeker óf koud, óf winderig, óf nat. Spelen er twee van deze drie weersomstandigheden tegelijk, dan zou dat geen bezwaar mogen zijn om niet toch te gaan fietsen. Is het koud én nat bij harde wind, dan hoeft fietsen zeker niet.

Regen en kou zijn vervolgens de meest gehate combinatie.

En een aankoop is daarom geslaagd als daarop meer weer dan daarvoor zonder bijgedachten wordt getrotseerd. Ik kocht een lelijke hardlooppet van Nike, in de januari-uitverkoop. Dat volstond.


Quote of the Day | 0127

I would love for cycling to be an entertaining, big sport. At the moment, it’s a bit dull, it’s technical and there’s all this doping stuff.

Simon Mottram, Rapha Founder


Januari
Te fietsen | week 05

Grauw is het woord. Grijs. Almaar bewolkt. Januari 2018 was een maand die het vrijwel zonder zichtbare zon moest doen. En er mist toch iets als je rondfietst zonder ooit je schaduw mee te zien rijden.

Zal van het geheime doel om buiten te spelen — om zo extra vitamine D aan te maken — ook wel niet veel terecht zijn gekomen.

Vaak was het niet alleen grijs, maar ook nat. Mijn lelijke waterdichte pet, met oorkleppen, maakte dat probleem weliswaar wat beter te verdragen, vervelend bleef het.

En echt vriezen deed het niet. De temperaturen bleven net in de meest oncomfortabele zône denkbaar hangen, van licht onder het vriespunt tot een graad of vijf boven nul. Omdat er dan nog behoorlijk wat vocht in de lucht kan zitten, en die klamheid het makkelijk zo veel kouder laat aanvoelen dan het is.

Ik kijk deze maanden op de buienradar ook nooit naar de pagina met de echt gemeten temperatuur. Die met de gevoelstemperatuur is op het moment veel informatiever.

Januari telde tweemaal een storm. En hoewel de tweede daarvan recordcijfers schreef, en daardoor zelfs de spoorwegen het grootste deel van de dag niet kon rijden, duurde geen van beide stormen erg lang, opvallend genoeg. Op andere momenten in het jaar wil het wel eens al dagen hard waaien voor de aangekondigde storm er eindelijk is. Dus waren de grootste weersextremen van de maand nog opvallend makkelijk te negeren.

Beste nieuws daarom: 8 uur en 47 minuten daglicht inmiddels, wat ruim een uur meer is dan eind december. En in februari worden de dagen echt snel langer.


Fietsporno ii
Te fietsen | week 06

Op Instagram, en eerder al op Flickr, volg ik nogal wat accounts van hedendaagse framebouwers. Fietsen van staal interesseren me nu eenmaal meer dan die van plastic, of aluminium. In mijn jeugd waren er enkel begerenswaardige fietsen met stalen frames. De bijbehorende esthetiek geniet mijn voorkeur nog altijd.

Bovendien blijft het een intrigerend gegeven dat een ambachtsman in een schuurtje ergens in staat is om fietsen te maken die voor mij aanzienlijk begerenswaardiger dan zijn dan wat de grote fietsenmerken op de markt brengen zoal.

Tegelijk maakt het uiterlijk van een fiets heel weinig uit — behalve voor de aantrekkingskracht die het ding dan krijgt op kopers. Of dieven.

Veel belangrijker is hoe een fiets rijdt.

Al zijn ook daar forse kanttekeningen bij te plaatsen. In 2017 moest ik bijvoorbeeld nogal eens in Groningen zijn — waartoe ik met regelmaat de fiets pakte (à 2 x 45 kilometer). En voor die ritjes maakte het eigenlijk nooit uit op welke fiets ik reed. Ook al omdat het me er nooit om ging zo snel mogelijk te fietsen. Daarentegen was het comfort, van spatborden bijvoorbeeld, en geïntegreerde verlichting, wel van groot belang.

45 kilometer is te kort ook voor een redelijk getrainde fietser om moe te worden.

Van enkele fietsen in mij bezit heb ik wel gemerkt dat ik daar minder snel moe op wordt dan op andere, als de afstanden substantiëler worden. Waarbij de kritische grens waarschijnlijk ligt voorbij de drie uur pure zadeltijd.

Al mijn fietsen hebben hetzelfde type leren Brooks zadels, de B17, en hetzelfde stuur. Dus blijven als variabelen over: de banden, en het frame. Alleen stokt daar dan het inzicht. 25 mm bandjes blijken dan namelijk niet oncomfortabeler te zijn dan 28 mm brede bandjes. En dat ene raceframe van triple-butted lichtgewicht buizen is niet per se beter dan de frames van veel goedkoper staal.

Comfort hangt namelijk nog veel meer af van de weersomstandigheden, of de kwaliteit van de wegen waarover mijn route voert, dan de fiets waarop ik rijd.

Toegegeven, de lichtgewicht bandjes om de lichtgewicht wielen van mijn lichtste fiets geven me wel het gevoel snel te zijn — de fiets trekt daarmee zo leuk fel uit stilstand op. Toch is er in platland Nederland verder geen enkel voordeel te merken van die paar kilo minder als het om de gemiddelde snelheid of de topsnelheid gaat.

En hoewel het mooi is dat ik blijkbaar op een barrel even goed rijd als op een pure racefiets, maakt dat het volgen van al die ambachtelijke framebouwers ook wat raar. Want, bij éen van hen ooit nog eens een frame op maat laten maken, heeft om mijn fietsprestaties in elk geval geen enkel nut.
 


Stoffen
Te fietsen | week 07

Ooit, toen er drie winters achter elkaar een Elfstedentocht gereden kon worden, maar die van 1987 uiteindelijk niet door ging, liep een mede-atleet nog eens bevroren wangen op tijdens een hardlooptraining.

Hij droeg een bril, anders had het best mis kunnen gaan met zijn ogen. De oostenwind had kil gesneden.

En er was enerzijds bewondering voor het fanatisme van deze hardloper, om zich bij zulke beroerde omstandigheden toch buiten te wagen, en tegelijk rees er vrees voor wat ons dus ook allemaal zou kunnen overkomen tijdens een gewone avondtraining.

Een trommeltje met anekdotes op Rouleur.cc, over warm blijven tijdens het trainen in de winter vroeger, zette bij mij ook wat luiken open naar het verleden. Wat daarbij vooral verwondering opriep over hoe primitief bijvoorbeeld onze kleding nog was; ruim dertig jaar terug.

Ik heb wat afgebibberd in katoenen trainingspakken die eenmaal nat geworden nooit meer droogden.

Goed, het kleden in laagjes bestonden toen ook al wel. Maillot onder de lange broek, en schaatsen was een stuk minder koud. Maillots voor mannen bestonden er evenwel niet. Zo’n laagje erbij had ook wat gênants.

Tegenwoordig heeft elke winkel die kleding verkoopt lang thermo-ondergoed, voor een paar euro. Voor op de wintersport, zo staat daar dan bij. Want technische ontwikkeling en welvaartsgroei gingen samen op. Dus is er inmiddels alom kleding verkrijgbaar voor omstandigheden die hier nauwelijks nog voorkomen.

Niettemin, als ik nu onder winterse omstandigheden ga fietsen, dan zit daar vrijwel automatisch wel een tijdslimiet aan. Want de hedendaagse kledingtechnologie maakt het erg makkelijk om je te warm te kleden. Wat dan tot zweten leidt. En hoe snel ook zulk transpiratievocht van de huid geleid mag worden, ergens onder mijn jack blijft het toch wel degelijk vochtig. Wat het eigenlijk onmogelijk maakt om onderweg te stoppen — of het moest om een langere stop gaan ergens binnen, in de overdreven warmte.

Het is nog altijd de beweging die warm houdt.


Lek
Te fietsen | week 08

Mijn Clubman had in het hok ineens een lekke achterband opgelopen. Onverwacht. Zoals dat vrijwel altijd gaat met lekke banden. En het duurde voor mijn doen erg lang voor ik daar iets aan deed.

De Wet van Parkinson had toegeslagen; de tijd die een taak kost dijt als vanzelf uit naar de hoeveelheid tijd die er voor beschikbaar is.

Lekke banden kun je zo bezien het best onderweg krijgen — wat zo ongeveer het enige voordeel zal zijn aan een lekke band onderweg. Want een bandenwissel volgt dan meteen. Noodgedwongen. Je moet nu eenmaal verder.

Kan er thuis altijd nog besloten worden of de lekke binnenband geplakt wordt, of weg gegooid.

Ik ken mannen die zo de lekke binnenbanden een half jaar opsparen, om de hele bups dan in éen keer te plakken. Nieuw tubetje solution er bij, zodat het tenminste loont een nieuw tubetje te kopen. Klaar.

Maar zo vaak heb ik geen lekke band.

Voornaamste belemmering om de achterband van mijn Clubman te repareren was dat de fiets zo verschrikkelijk vies was. Bovendien heb ik meerdere fietsen. Een tijdje zonder die ene speciale winterfiets doen, is dan geen grote opoffering.

De fiets moest eerst ook van het hok naar de hal verhuizen, om daar nu eens echt op te drogen. En vervolgens wachtte ik op die ene februaridag dat het geen straf zou zijn om de fiets buiten met een warm sopje af te nemen.

Dat was nog lang wachten, gegeven de lage temperaturen deze maand.

Dus eigenlijk was het grootste probleem dat er speelde dat ik geen zin had gehad om een aangekoekte winterfiets in mijn badkamer te gaan wassen. En waarom zou dit dan zijn?

Een puntig stukje schelp, vast van een fietspad ergens, had zich dwars door de dikke antileklaag gepeurd, zo bleek uiteindelijk. Het lek was nogal klein.


Februari
Te fietsen | week 09

De beide Elfstedentochten die ik het meest bewust meemaakte, werden alle twee eind februari verreden. Dat staat me nog helder bij. En dat heeft het perspectief gegrond. Pas als de kalender maart aanwijst, ga ik er vanuit dat het niet nog weer eens onverwacht lang koud zal worden.

Kon de week die nu komt alleen wel eens de koudste worden van de hele winter 2017-2018. Er is oostenwind, en die voert kou van diep in Rusland aan.

Februari 2018 was toch al aan de koude kant, zelfs in vergelijking met de maanden ervoor. Al scheen er aanmerkelijk meer zon dan in de winter tot nu toe. In weerrapportjes als deze gaat het alleen om mijn persoonlijke beleving allereerst. En dan weegt het gegeven nogal door dat ik maar éen keer geen handschoenen aan had op de fiets.

Viel nog mee dat de oostenwind zo lang uitbleef. In de winter van 2011-2012 kwam in mijn herinnering de wind vijf maanden lang vrijwel steeds uit het oosten, van november tot in april. Die periode blijft voorlopig het ijkpunt voor hoe koud het buiten kan zijn voor een fietser.

Tegelijk, gisteravond bracht het eerste moment deze winter dat ik over besneeuwde paden fietsen moest. Dat is weleens anders geweest. Bovendien lijkt alle gevallen sneeuw inmiddels alweer verdwenen.

Voornaamste verbetering evenwel: de tabellen geven aan dat er nu 10 uur en 34 minuten aan daglicht is. En, zolang het zonnig blijft, en helder, lijkt dat zelfs nog meer.


Een vooroorlogse Godwin xxii
Te fietsen | week 10

De Brit Steve Abraham sloot dit weekend een derde poging af om het record aantal gefietste kilometers in een jaar te verbeteren. Een eindsprint zat er niet in de laatste week. Oostenwind, en daarmee Siberische koude, plus vooral sneeuw, had de omstandigheden op de weg slechter gemaakt dan wanneer ook in de twaalf maanden er voor.

In 2015 interesseerde Abraham’s eerste recordpoging me zeer. Wat mede kwam doordat hij niet ineens vanuit het niets vertrok.

Al een hele tijd was toen duidelijk dat het oerrecord van Tommy Godwin uit 1939, van 75.065 mijl, ofwel 120.805 kilometers, zeer tot zijn verbeelding sprak. En daar werd online over gesproken.

Dook er bovendien ineens een Amerikaanse concurrent op, die ook bereid was om een jaar van zijn leven op te offeren, aan een poging dat onbreekbaar geachte record te kraken. En toen strandde Abraham’s eerste poging al na enkele maanden doordat een onvoorzichtige brommerrijder hem invalide reed.

Dat is allemaal al op deze website geboekstaafd.

Net als dat voor de volledigheid is vastgelegd dat daarop een Amerikaanse vrouw het jaarrecord heeft gepakt — waaraan mij dan tegenstond dat ze het hele jaar lang in Florida op een afgesloten circuit rondreed. Kadaverdiscipline noemde ik die recordpoging zelfs.

Het kan dus goed zijn dat Amanda Coker met het huidige wereldrecord tegelijk ook de onzinnigheid heeft aangetoond van een poging om zoveel kilometers als kan in een jaar te fietsen.

Steve Abraham’s eerste recordaanval, en ook de daar later parallel aan lopende tweede poging, strandde door dat ongeluk. Dus is te begrijpen dat hij meende nog iets te moeten bewijzen. Bovendien pakte hij zijn derde poging slimmer aan. Er kwam een trainer, en een diëtist, en hij ging met een vermogensmeter rijden om nog efficiënter met zijn energie te leren omgaan.

Was er vervolgens in september 2016 een succesvolle test, doordat hij het record verbeterde van de meest fietskilometers in een maand.

Dat record is ondertussen verbroken.

Maar waarom interesseerde me zijn derde jaarrecordpoging, die begon op 4 maart 2017, dan zo weinig? Ik vrees toch omdat bij die eerste poging zo boeiend was dat Steve Abraham en Kurt Searvogel tegelijk bezig waren dat oerrecord aan te vallen. Onder heel verschillende omstandigheden daarbij.

De strijd van man tegen man intrigeerde, waar het gevecht van éen man tegen een spreadsheet dat niet deed. Ondanks de wisselende weersomstandigheden en andere variabelen.


Gezond
Te fietsen | week 11

Mannen en vrouwen op leeftijd (55-79 jaar) die zich regelmatig flink inspannen, hebben de fysieke weerstandswaarden van een jongere. Of, in andere woorden, dat zo veel andere ouderen vaker en sneller ziek worden, kon ook weleens komen door hun toenemende inactiviteit; en dus niet enkel een kwestie zijn van slijtage en andere leeftijdsverschijnselen. Zo is het onderzoek samen te vatten dat vorige week nieuws was in de Britse media.

En, omdat de onderzoeksgroep bestond uit fietsers op leeftijd, die met regelmaat randonnées rijden van zeker honderd kilometer, werd daar op de fietsersfora online nogal eens blij naar verwezen.

De bloedwaarden van de fanatieke fietsers werden overigens vergeleken met die van leeftijdsgenoten die liever op hun kont blijven zitten, en met een niet-sportieve groep jongeren.

Ik kijk dan twee tellen naar zo’n onderzoek, Hans van Maanen’s vermaningen in mijn achterhoofd, en denk meteen: zo’n groep van fanatieke fietsers heeft zichzelf al wel uitgeselecteerd. Want wie ongezond is, gaat geen uren op de fiets zitten in weer en wind. Helemaal niet in het Verenigd Koninkrijk, met dat zo weinig fietsvriendelijke autoverkeer overal, waar het nogal loont om goede reflexen te hebben.

Zijn deze fietsers daarom echt alleen gezond gebleven door dat eeuwige fietsen? Of hebben die wetenschappers misschien niet allereerst wel erg gezond gebleven fietsers onderzocht? En daarmee verregaande conclusies ontleend aan een kolonie van witte raven?

Geef ik toe: het is verleidelijk om deze onderzoeksuitkomst onvoorwaardelijk te geloven. Ik fiets nu eenmaal iets te graag om dat niet nog een hele tijd te willen volhouden. Op zijn minst tot het moment dat ik mijn been niet meer hoog genoeg kan opzwaaien om soepel op een fiets met een herenframe te stappen.

Mijn overgrootvader, die 92 werd, wilde ook al nooit aan de damesfiets.