Jongetjestelevisie

Auto’s interesseren me niet zo. Als het maar droog zit en met normale snelheid stil van A naar B wil rijden, is mij het wel best. Die hele merkenfetish is me vreemd, en status ontlenen aan een blikken doos op vier wieltjes lukt me ook al niet zonder in de lach te schieten.

Maar goed, ooit studeerde ik werktuigbouwkunde, en was daar omringd door serieuze autoliefhebbers. Het enige wat die jongens nog lazen waren autotijdschriften. Ze hadden zelfs een poolsysteem om de bladen met elkaar uit te wisselen.

Later een mooie auto rijden, dat was het hoogste doel in het leven, voor hen. Alleen kwam er nooit een antwoord op mijn verbaasde vraag: “waar wil je dan naar toe rijden in die auto?” Toch waren die eeuwige gesprekken over dat ene onderwerp ergens ook wel nuttig; ik heb er wel enig technisch verstand over auto’s, vrachtwagens en motoren aan overgehouden. Ach.

Na al deze disclaimers is misschien wat merkwaardig om nu te melden dat éen van mijn favoriete TV-programma’s toevallig wel over auto’s gaat. Het heet Top Gear, en wordt uitgezonden door de BBC [zondag BBC2 2100-2200 cet, herhaling op dinsdag 2000-2100]

De TV-programma’s die in Nederland gemaakt worden over auto’s zijn vreselijk. Nooit is er fundamentele kritiek op een type, nimmer wordt aankoop homerisch lachend afgeraden.

Top Gear is anders.

Het programma laat regelmatig zien hoe onzinnig sommige nieuwe auto’s zijn. Of dat nu de goedkoopste import uit Korea is, of de allerduurste Italiaanse sportwagen. Tenminste, ik kon het lange item uit de laatste aflevering niet anders zien dan als een vrolijke poging om jongetjes vooral toch te laten stoppen met dromen over veel te dure auto’s.

De drie presentatoren waagden zich in hun ‘supercars’ Frankrijk in, en toonden daarmee aan dat zulke auto’s vrijwel alleen maar geschikt zijn om rechtuit te rijden op een lange brede weg. Bagage past er niet in, en normaal een parkeergarage uitrijden, wil ook al niet. Zoals onderstaand filmpje laat zien:

De getoonde auto is overigens een Pagani Zonda, en lelijker bestaat er haast niet in mijn ogen.


Zapp | 19

VERONICA: Top Gear | Wat is het toch tekenend dat ik tot nu toe deze avond het meest geboeid heb gekeken naar een autoprogramma dat ik een half jaar terug ook al op BBC2 zag.

Zou Veronica de serie ook nog uitgezonden hebben als Richard Hammond werkelijk dood was gegaan in die crash laatst?

Vast, ze hadden zijn dood vast ook onderdeel gemaakt van een ander programma met erge auto-ongelukken. Maar goed, hij leeft nog.


Top Gear

Het TV-programma Top Gear werd gisteravond voor het eerst weer uitgezonden, na de harde crash van éen van de presentatoren vorig jaar september. Het was een vervelende aflevering. Mij leek het of de makers wel wisten dat iedereen toch alleen maar de beelden van dat bijna fatale ongeluk wilde zien, en het programma daarom volplempten met de slechtste items die er verder maar waren gemaakt.

Maar dat ongeluk handelden ze mooi af, bijvoorbeeld door de verongelukte presentator te verwijten nu de status van een prinses Diana te hebben.

De spanning werd ook mooi opgebouwd door zonder iets te zeggen eerst de geslaagde runs te laten zien die met die jetauto gemaakt werden voor het ongeluk. Bovendien was duidelijk dat presentator Richard Hammond weer terug was na zijn ongeluk, en daarmee werd die klap vakkundig van bijna alle drama ontdaan.

Ze zullen het er ook nooit maar over hebben.

Desalniettemin vond de NOS het vandaag nodig nog eens een journaalitem te wijden aan dat ongeluk. Daarbij viel op dat de nieuwslezer, mevrouw Jeanet Schuurman, geen idee leek te hebben waarover ze het had. Bovendien bevatte haar tekst feitelijke onjuistheden, zoals over de tijd dat Hammond in coma lag. Dat NOS-journaal gelijkt ook steeds meer een mop waarvan de vertellers te onnozel zijn om de clou te begrijpen.


ipv Zomergasten


click image to play. 0.54 minutes

Had ik de afgelopen jaren nog weleens iets te melden over het TV-programma Zomergasten, is dat helemaal over. Ik zal maar niet analyseren waarom. Maar éen reden is dat er genoeg verrassende video online staat om iedere dag zelf zomergastje te spelen.

Goed, en naar de gast van vanavond wil ik niet eens kijken. Raoul Heertje heeft ooit vrij goed verwoord wat er niet deugt aan deze Bram Moszkowicz.

Tegelijkertijd zendt BBC2 vanavond vanaf 21.00 uur de herhaling uit van de Top Gear Polar Special. Over Top Gear is van alles op te merken, maar laat ik me nu maar eens beperken tot een compliment over de altijd ontstellend fraaie fotografie.


Toegedaan Venster

Vorig jaar, toen ik omstreeks deze tijd eens mijn gedachten opschreef bij een avondje televisie, was het al duidelijk. Een groot TV-kijker was ik al niet. Maar het toestel lijkt inmiddels misbaarder dan ooit.

Alleen de rechtstreekse uitzendingen van sportwedstrijden, daarin blijft de televisie onovertroffen. En ook heb ik er wel enige lol in klassieke documentaires te bekijken via de digitale themakanalen. Al gaat het daarbij al om opnames; rechtstreeks kijken is er al niet meer bij.

Verder is het aanbod me te magertjes.

Vorig televisiejaar was er elke werkdag tenminste nog zoiets om me op te verheugen als ‘Vrienden van de poëzie‘.

Dit jaar is er wekelijks weleens een aardig halfuurtje hier of daar. Verder niets. Top Gear vanavond. Of QI, op vrijdag. En de BBC heeft op de vrijdagavonden tegenwoordig ook het heel aardige History Detectives. Daarin wordt aan de hand van een voorwerp door het publiek opgestuurd een stukje verleden ontrafeld.

Een paar weken terug ging het daarin ineens over de kwaliteit van geaborteerd geitenlam, omdat het huidje daarvan zulk mooi leer opleverde om dameshandschoenen van te maken. Specialiteit van de Fransen.

Nu hoeft het mij zeker niet alle dagen over geaborteerd geitenlam te gaan op televisie; maar iets minder voorspelbaarheid zou toch wel mogen.


Overwegingen | 0723

Nooit geweten dat Porsche van plan is Volkswagen te kopen;
Porsche koopt derhalve Lamborghini ook. En Bugatti;
Nu ja, ik haal mijn informatie over autootjes tegenwoordig alleen nog bij Top Gear. En dat is wel jongetjetelevisie, maar daarmee niet per se informatief;

Eén voordeel als de Tour zo saai is als dit jaar. Ik heb veel meer tijd om te lezen dan normaal. Nadat ik allerhande karweitjes gedaan heb, bovendien;

Merkwaardig nieuws wel, over die EPO-marker, waardoor Riccò zo makkelijk betrapt zou zijn op dopingmisbruik. Die hele dopingstrijd is een publiciteitsoorlog, en het eerste wat in een oorlog sneuvelt, is de waarheid;
Dat de fabrikanten van geneesmiddelen markers zouden moeten toevoegen aan mogelijke doping, is overigens al een heel oude wens;
Al zouden de dopingbestrijders nog liever hebben dat bij pakkers een tweede hoofd ging groeien, of iets anders dat niet te verbergen is;

Er zal trouwens best een nanotech-oplossing komen. Veel geneesmiddelen gaan markers krijgen, om het doktoren makkelijker te maken om te zien wat een medicijn uithaalt — waar het in het lichaam zit, en of het in het lichaam zit. Om het geneesmiddel later aan te kunnen zetten, of uit te schakelen;
Wordt dopingtesten misschien zoiets als door een poortje lopen, om gescand te worden. In plaats de vernederende plas en public van dit moment;

Eindelijk James Wood’s verpletterende bespreking gelezen van White Teeth, waarin hij klaagt over de kleinheid van de grote roman;

Information has become the new character.
 

Op boeklog ontbreken de aangeklaagde romans trouwens, domweg omdat ik ze niet uit krijg;


Overwegingen | 0727

Eén van de aardigste nieuwe ontwikkelingen online is het live-loggen van een evenement. Doorgaans is dit een sportwedstrijd, en vat de weblogger droogkomisch de gebeurtenissen samen voor iedereen die niet kan kijken. The Guardian laat ook live-logs schrijven bij andere spannende TV;
Maar is er in Nederland iemand die meelogt met de uitzending van Zomergasten?

Bij mij kijkt de videorecorder. De gast vanavond is een actief politicus. En actieve politici liegen zodra ze hun lippen bewegen — tot het tegendeel bewezen is. De televisie gaat hoogstens aan voor Top Gear straks;

Duh, nog 28 plaatsen gezakt in het klassement van de TourChampion. Mijn ploeg vierde het einde van de Ronde al, blijkbaar;
Maar goed, beter dan gemiddeld. Zoals de helft van de deelnemers, dus;


CliChe | 69

alle CliChés op eamelje.net

Boeklog over Jeremy Clarkson [op de foto rechts].